9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaMagazinLed na Grenlandu topi se toliko brzo da već podiže razine mora

Led na Grenlandu topi se toliko brzo da već podiže razine mora

Klimatske promjene otapaju divovske komade leda na Grenlandu takvom brzinom da se zbog toga već počela podizati razina mora, pokazuje nova studija, a prenosi CNN.
S napredovanjem zatopljenja, takvih će događaja biti sve više i porast razine mora ozbiljno će zaprijetiti obalnim gradovima diljem svijeta.
Između 40 posto i 50 posto svjetske populacije živi u gradovima koji se nalaze na obalama mora i kojima prijeti opasnost od podizanja njegove razine, kao što su to, primjerice, New York, Miami, Los Angeles, Tokio i Mumbai.


Znanstvenici su izračunali bilancu mase ledenog pokrova na Grenlandu uspoređujući procjene količine leda koji se odlomio u oceanu s akumulacijom snijega u unutrašnjosti zemlje u posljednjih 46 godina. Otkrili su da se stopa gubitka leda od tada povećala šest puta, mnogo brže nego što su to znanstvenici prije pretpostavljali.
“S obzirom na to da će se nastaviti otapanje ledenjaka, možemo predvidjeti kontinuirano povećanje stope gubitka ledene mase i porast razine mora koji će se povećavati sve brže svake godine”, rekao je ekolog Rignot sa Sveučilišta Kalifornija.


Samo zbog otapanja na Grenlandu, razina mora porasla za 13.7 milimetara
Od 1972. godine, otapanje ledenjaka na Grenlandu podiglo je svjetsku razinu mora za 13.7 milimetara, procjenjuje se u studiji “Forty-six years of Greenland Ice Sheet mass balance from 1972 to 2018“ koja je objavljena ovog ponedjeljka. Grenlandski ledeni pokrivač vodeći je izvor vode koja se svake godine pridodaje oceanu.
Jedna druga studija koja je u prosincu prošle godine objavljena u uglednom časopisu Nature, a koja je analizirala uzorke iz ledene jezgre, pokazala je da se leden pokrivač Grenlanda u posljednjih nekoliko desetljeća topi “nezapamćenom brzinom”, koja je oko 50% veća od predindustrijske razine i 33% iznad razine otapanja u 20. stoljeću.


Grenlandski ledeni pokrivač sadrži dovoljno vode za podizanje globalne razine oceana i mora za 7 metara, pokazuju istraživanja.
Ako se ova godina uzme kao primjer, trend otapanja leda sigurno će se nastaviti. Prema podacima Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, u Grenlandu je mjesec dana ranije nego što je predviđeno počela ljetna sezona otapanja leda.
“Trebamo biti spremni na ozbiljne posljedice i poduzeti hitne mjere kako bismo usporili otapanje ledenog pokrova na Grenlandu”, rekao je Rignot.

spot_img