Džinovske bušilice kompanije „Eastern Mining“ nastavljaju agresivno geološko istraživanje na lokalitetima Veovače i Rupica kod Vareša, kazao je za naš list Miloš Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik australske kompanije „Adriatic Metals“.

Ohrabreni posljednjim rezultatima kada je na ovim lokalitetima na dubini od 72 metra na tonu iskopanog materijala pronađeno 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, 2,5 grama zlata, 211 grama srebra, 2,5 posto bakra i 25 posto barita, menadžment kompanije nastavlja ulagati u istraživanja. Zaposleno je dvadesetak mladića iz Vareša.

Unajmljena je i zgrada na ulazu u Vareš, u kojoj će biti informativni centar, a u svrhu transparentnosti, odnosno saradnje kompanije i lokalne zajednice,prenosi avaz.ba

– Investiramo u istraživanje jer imamo koncesiono pravo. Ali, mineral nikad nije naš, on je uvijek državni i mi imamo pravo da ga eksploatiramo narednih godina. Sve to moramo platiti državi. Imamo obavezu da po svakoj iskopanoj toni platimo državi, a država ima interes da nam pomogne da napravimo isplativo postrojenje i otvorimo rudnik – objašnjava Bošnjaković.

Kompanija „Adriatic Metals“ već je uložila više od deset miliona maraka.

– Sve činimo da pokažemo ekonomsku opravdanost za sljedeću fazu investicije, a to je ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka na području Vareša – kaže Bošnjaković.

Komentari

komentara