9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiznisEminova rakija hit na tržištu: Pokušavali su mnogi, ali nisu uspjeli

Eminova rakija hit na tržištu: Pokušavali su mnogi, ali nisu uspjeli

Dodaje da je rakija od aronije veoma pitka i gradirana na 42 stepena, a proizvodi se na uobičajeni način postupkom destilacije

Rakija od aronije, koju proizvodi Emin Tatarević iz sela Mala Gata, kod Bihaća, pravi je hit na ovdašnjem tržištu, a za kvalitet je nagrađena prošle godine zlatnom medaljom na festivalu rakija i žestokih pića, koji je održan u Tuzli.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi takav proizvod od aronije na području Unsko-sanskog kantona i veoma je dobro primljen na tržištu.

“Mi smo prvi na ovim prostorima uspjeli proizvesti rakiju od aronije, mada su neki prije nas to pokušavali, ali nisu uspjeli. Kupci su u početku bili skeptični, jer su kod nas uobičajene rakije od šljive, jabuke i ostalih vrsta voća. Međutim, kada su probali, uvidjeli su njen kvalitet i već je zaradila epitet ‘kraljica rakija’”, kaže Tatarević za Nezavisne novine.

Dodaje da je rakija od aronije veoma pitka i gradirana na 42 stepena, a proizvodi se na uobičajeni način postupkom destilacije.

Inače, Tatarević je najveći individualni proizvođač aronije u BiH, a tokom prošle godine proizveo je oko 18 tona ove bobičaste kulture.

Kaže da je aronijom prije nekoliko godina zasadio oko devet hektara zemljišta, te da se u proteklom periodu pokazalo da je ovo podneblje idealno za njen uzgoj.

Za ovu vrstu proizvodnje odlučio se po povratku iz SAD, gdje je boravio dugi niz godina.

“Razmišljao sam gdje da uložim zarađeni kapital i odlučio se za sadnju aronije. Osim plodova, danas se bavim i uzgojem sadnica koje su u posljednje vrijeme veoma tražene na tržištu. Bilo je mnogo skeptika koji su mi savjetovali da odustanem od svega, ali se ulaganje na kraju isplatilo”, ističe Tatarević i dodaje da je u proizvodnju uključio sve članove porodice.

Prema njegovim riječima, najveća količina bobičastih plodova ove izuzetno ljekovite biljke, zbog nedostatka skladišnih kapaciteta, odlazi u preradu, tako da je tokom prošle godine proizveo znatne količine soka, džema i čaja od aronije, te rakije od ovog voća.

Tatarević kaže da je trenutno najveći problem plasman proizvoda, s obzirom na to da domaći kupci još nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s ovom biljkom i njenim derivatima.

“U posljednje vrijeme i to se mijenja, jer su ljudi čuli za ljekovita svojstva aronije. Sve je više onih koji se odlučuju za njenu sadnju, tako da se znatno povećala i prodaja sadnica”, kaže ovaj proizvođač.

Inače, aronija je u zdravstvenim krugovima veoma cijenjena, te se smatra kako su njeni plodovi riznica biološki aktivnih spojeva koji čiste krv, pojačavaju cirkulaciju te smanjuju opasnost od pojave srčanih i malignih bolesti.

spot_img