Koalicija za zaštitu rijeka BiH o ulozi žena u zaštiti rijeka

Koalicija za rijeke Bosne i Hercegovine, povodom 14. ožujka, Međunarodnog dana akcije za rijeke upozorila je da zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini, postoji opasnost da BiH ostane bez svojih najvećih prirodnih vrijednosti. Voda i rijeke BiH su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca.

Šteta koju pri tome čine i prirodi i društvu je trajna i nenadoknadiva. Protiv hidroelektrana i za očuvanje voda koje život znače, u BiH se bore brojni pojedinci i udruge. S obzirom na to da se ove godine širom svijeta naročito ističe uloga žena u zaštiti i upravljanju rijekama, kao primjer u BiH može se izdvojiti uspješna borbu žena Kruščice, ali i napori mnogih drugih žena da sačuvaju čiste rijeke u svojim zajednicama, priopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Na dan posvećen solidarnosti, organizacije širom svijeta jednoglasno upozoravaju koliko su rijeke važne i koliko je važan pristup čistoj i tekućoj vodi te da žene moraju imati pravo glasa u odlukama koje su vezane za korištenje vode, što nije uvijek slučaj. Međutim u Kruščici, upravo su žene te koje su prve ustale i organizirale se kako bi obranile svoju rijeku od uništenja koje joj je prijetilo izgradnjom dvije hidroelektrane.

Stajale su na mostu ukupno 505 dana, i dan i noć svojim tijelima branile prolaz investitorima. Doživjele su i brutalne napade specijalaca koji su poslani da omoguće prolaz strojevima, ali usprkos tome nisu odustale. Ostale su do kraja i na kraju su izvojevale pobjedu. I druge zajednice u BiH imaju svoje aktivistice koje se hrabro bore za očuvanje rijeka. U kampanji za rijeku Doljanku aktivno djeluje i nekoliko žena.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH će Međunarodni dan akcije za rijeke obilježiti i simboličnom akcijom na društvenim mrežama. Korisnici Facebook-a će tijekom cijelog idućeg tjedna moći da urame svoje profilne fotografije u okvir “Sloboda rijekama” i time pružiti svoju podršku borbi za njihovo očuvanje.

Komentari

komentara