Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanskog kantona, u povodu Svjetskog dana bubrega, organizirala je uličnu utrku.
Trčalo se na dionici Gradski trg Vitez – Tržnica – Gradski stadion – Vatrogasni dom – Gradski trg Vitez, u duljini od 1800 metara.
Utrka je prvenstveno organizirana za učenike završnih razreda osnovnih škola, ali i za sve ostale građane – rekreativce, koji nisu propustili priliku dati svoj doprinos obilježavanju ovoga dana.
Kako je kazao Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK, željeli su građane upozoriti da je svaka deseta osoba potencijalni bubrežni bolesnik, te da je prevencija put do zdravlja.
Ovaj dan obilježavamo od 2006. godine a sada smo to napravili sa viteškim osnovnim školama. Želimo upozoriti da je prevencija bubrežne bolesti zasnovana na tjelesnoj aktivnosti, zdravoj prehrani i općenito zdravom načinu života. Svaka deseta osoba u svijetu je potencijalni bubrežni bolesnik, rekao je Žuljević.
Prema njegovim riječima, u SBK trenutno ima 100-tinjak bolesnika na dijalizi, dok je na području Federacije BiH o dijalizi ovisno oko 2000 pacijenata.

Komentari

komentara