U pozivu upućenom Vijeću ministara i ostalim nadležnim bh. institucijama napomenuli su da “Telemach” već tri godine odbija izvršiti rješenje te su upozorili da ova “nezakonito stečena medijska kontrola nad najgledanijim medijskim sadržajima u BiH.

Asocijacija kablovskih operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini pozvala je na provođenje pravosnažnog rješenja Konkurencijskog vijeća BiH kojim je precizirano da grupacija “Telemach” programe Sport kluba treba ustupi svim operaterima u državi, priopćeno je iz te asocijacije. U pozivu upućenom Vijeću ministara i ostalim nadležnim bh. institucijama napomenuli su da “Telemach” već tri godine odbija izvršiti rješenje te su upozorili da ova “nezakonito stečena medijska kontrola nad najgledanijim medijskim sadržajima u BiH treba biti ukinuta”.

Istaknuli su da takav odnos ugrožava osnovno ljudsko pravo na informiranje, u šta se ubrajaju i prenosi važnih sportskih događaja. U priopćenju Asocijacije podsjetili su da je Republika Slovenija naložila grupaciji “Telemach” da mora zbog istog osnova prodati programe Sport Klub i da dvije godine ne smije imati u vlasništvu nijedan sportski program.

Stoga su pozvali na sankcioniranje svih onih koji su prekršili Zakon o javnom servisu BiH i, kako su naveli, nezakonitim mjerama spriječili javni servis da bh. građanima prenosi kvalifikacijske utakmice reprezentacije BiH za svjetsko prvenstvo u košarci. Asocijacija je pozvala i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da donese mjere kojima se osigurava pravo emitiranja u kablovskim i IP sustavima svim registriranim domaćim televizijama u BiH bez uvjetovanja operatera, jer je jedino tako moguće osigurati nezavisnost medija.

Komentari

komentara