Da, točno tako glasi novi natječaj za radno mjesto na željezničkoj stanici Korsvägen u švedskom gradu Gothenburg.

Naime, sretni pojedinac koji bude odabran za ovu potpuno besmislenu poziciju bez ikakve odgovornosti, svakog dana morat će se prijaviti na radno mjesto prilikom čega će se na stanici upaliti svjetlo koje će građanima signalizirati da je radnik došao na posao. Nakon toga, zaposlenik je slobodan radi što god želi. Od njega se na traži niti da bude na svom radnom mjestu, a jedino što mora napraviti je nakon radnog vremena je odjaviti se s posla, piše Odditycentral.

Za ovu pomalo apsurdnu poziciju, zaposlenik će dobiti mjesečnu plaću od 2,320 dolara (oko 4.000 KM ), godišnji odmor, redovnu uplatu u mirovinski fond, a svake godine će dobiti i povišica od 3,2 posto. Uz to, za vrijeme trajanja ugovora, odabrana osoba ne smije biti u nikakvom drugom radnom odnos, a otkaz može dati kada god želi, ali isto tako na ovom radnom mjestu može ostati do kraja života.

Cijela ova ideja ‘doživotnog zaposlenja’ zapravo je umjetnički projekt. Naime, 2017. godine švedska akademija za umjetnost i švedska transportna mreža objavili su internacionalni natječaj za sve umjetnike koji su morali dati svoj prijedlog za dizajn novog željezničkog kolodvora u Gothenburg. Kao glavnu nagradu, osnivači su natjecateljima ponudili novčanu nagradu od 750.000 dolara. Dvojac koji je pobijedio na natječaju Simon Goldin i Jakob Senneby umjesto ponuđenog dizajna, dali su prijedlog kako bi se novac mogao iskoristiti za plaću jednog radnika koji cijeli dan neće raditi apsolutno ništa. Njihova originalna ideja oduševila je žiri koji je pristao na sve uvijete koji je dvojac predložio. Goldin i Senneby pobrinuli su se da potrebna sredstva uistinu traju ‘doživotno’, točnije za nešto više od 120 godina.

Iako natječaj još uvijek nije otvoren i neće biti otvoren sve do 2026. godine kada će željeznička postaja i službeno biti otvorena, već je sada podijelio javnost.

Komentari

komentara