Njemački parlament Bundestag donio je u četvrtak zakon koji bi trebao skratiti rokove čekanja na termin kod liječnika specijalista i ukinuti dosadašnji “dvoklasni” sustav koji je dijelio osiguranike na osnovu obveznog i privatnog osiguranja.
Nove mjere će prouzročiti veće troškove u visini od dvije milijarde eura godišnje, ali da su dodatni troškovi pokriveni viškovima u blagajnama zdravstvenog osiguranja. Prema novom zakonu će pacijenti koji su osigurani kod obvezatnih zdravstvenih osiguranja uskoro lakše doći do termina za specijalistički pregled na koje se u pravilu čeka mjesecima.
Liječnici su po novom zakonu dužni, umjesto dosadašnjih 20, odvojiti najmanje 25 sati tjedno za pacijente koji su osigurani kod obaveznih osiguranja.


Ginekolozi, otorinolaringolozi i okulisti dužni su unutar tjedna ponuditi i najmanje pet termina za pacijente bez termina. Liječnici bi za ove usluge trebali dobiti dodatan novac.
Stručnjak Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvo Karl Lauterbach pozdravio je usvajanje ovog zakona koji će, po njemu, ukinuti „dvoklasni medicinski sustav“.
U Njemačkoj postoje obvezatno i tzv. privatno zdravstveno osiguranje pri čemu liječnici usluge „privatnim“ pacijentima od osiguranja naplaćuju više pa stoga mnogi liječnici daju prednost pacijentima koji su osigurani na taj način.
Liječničke komore su kritizirale novi zakon zbog navodnog miješanja u liječničku autonomiju.
Direktor Saveza privatnih liječničkih praksi Dirk Heinrich smatra da zakon neće riješiti problem s manjkom liječničkih praksi u Njemačkoj.

Komentari

komentara