9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaMagazinHoćemo li i u Europi imati GMO bebe?

Hoćemo li i u Europi imati GMO bebe?

Vrlo se malo zna o posljedicama genetskog modificiranja kod embrija, pa Europska unija pokreće razne aktivnosti kako bi se odgovorilo na sve aspekte takvih postupaka.

‘Europska komisija radi s nacionalnim vlastima kako bi ojačala nadgledanje novih tehnologija na polju tkiva i stanica. Neovisna savjetodavna europska skupina za etiku i nove tehnologije trenutačno radi na mišljenju o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica, koje će, između ostalog, istražiti etičke implikacije modifikacije genoma ljudskih embrionalnih stanica. Komisija također istražuje javno mnijenje o prihvaćanju novih tehnologija, kao što je uređivanje genoma sa svrhom liječenja”, rekla je Vera Jourova, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova u raspravi o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica.

Odgovarajući na pitanje zastupnika EPP-a Miroslava Mikolapika i Petera Liesea što Europska komisija namjerava poduzeti kako bi se potaknula šira uključenost javnosti u raspravu na temelju pravilnog tumačenja znanstvenog napretka u socijalnom kontekstu, Jourova je podsjetila da Europska unija surađuje s međunarodnom zajednicom i institucijama koje se bave tom temom te je uključena i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju po pitanju nadgledanja izmjene ljudskog genoma.

No, kao i u svim drugim protokolima vezanim uz medicinske postupke Europska unija ne može narediti državama članicama što će raditi, pa Jourova napominje da ”odluke o primjeni tehnika uređivanja zametne linije za potrebe in vitro oplodnje i financiranja nacionalnih istraživačkih projekata ostaju isključiva prava država članica.

” Dr. Dragan Primorac smatra da je malo vjerojatno da će neka država ići protivno preporuke EU da se ne modificiraju genomi ljudskih embrionalnih stanica: ”Odluke o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica, kao i istraživanja o tome, donosi svaka država članica za sebe, no ne zaboravite da je EU dala preporuku i teško će netko izići iz toga okvira”, piše Zimo.co. Podsjetimo, prve GMO bebe, kako je izgledno, rođene su prošle godine u Kini, a tu je vijset objavio znanstvenik He Jiankui.

spot_img