Dan bez duhanskog dima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru obilježen je danas brojnim aktivnostima, interaktivnom video-prezentacijom „Život u dimu – spasi me“, kao i inicijativom „Klima bez dima“.

Inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH koji podržavaju Vlada Švicarske i Svjetska banka u partnerstvu s bh. zdravstvenim institucijama, a cilj je da se prikupi 10.000 potpisa i uputi poruka donosiocima odluka o značaju usvajanja novog zakonskog okvira u oblasti kontrole duhana.

Svake godine u BiH umre oko 9.000 ljudi od bolesti uzrokovanih duhanom, a 900 osoba umre svake godine zbog izloženosti dima. Prosječna obitelj godišnje potroši 2.400 KM na cigarete, što je mnogo novca za BiH prilke.

Zbog ovakvih alarmatnih podataka, gdje je skoro svaki drugi punoljetni stanovnik BiH pušač, traži se da se u BiH što prije usvoji i implementira novi zakonski okvir usklađen sa Konvencijom, i da poduzmu hitne mjere po pitanju usvajanja zakonske regulative o kontroli duhana.

Obilježavanje Dana bez duhanskog dima u regiji je pokrenuto 1982. godine kao način da se javnost upozori na štetne posljedice duhanskog dima.

Komentari

komentara