0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHŠto građani očekuju u 2019. godini: Veće plaće i mirovine, novi zakoni,...

Što građani očekuju u 2019. godini: Veće plaće i mirovine, novi zakoni, braniteljski dodatak

Stara godina, koja bh. građanima na ekonomskom i političkom planu nije donijela previše toga dobroga, bliži se kraju, a građani pozorno gledaju vijesti pitajući se što će im donijeti nova godina. Otvorenih pitanja i iščekivanja je mnogo, a donosimo samo neka od njih, piše Večernji list BiH.

Povećanje plaća samo je jedno od gorućih pitanja u BiH. Ako plaće u svim oblastima ne budu rasle, pitanje je hoće li radno sposobnog stanovništva više uopće biti. Vlada FBiH i Sindikat u zadnjim danima ove godine postigli su dogovor o povećanju plaća proračunskim korisnicima, istina, simboličnom, ali plaće će biti veće. Sindikat državnih službenika i namještenika i Vlada FBiH dogovorili su povećanje osnovice plaće s 315 KM na 330 KM u 2019. godini, a povećanje plaća će uslijediti nakon usvajanja proračuna za 2019. Ipak, najvažnije je da do povećanja plaća dođe u realnom sektoru, i to ne za 5 posto, koliko će dobiti proračunski korisnici, već znatno više kako bi se zaustavio odljev radne snage i kako u zemlji ne bi ostali samo umirovljenici. Kad smo kod umirovljenika, njih, prema najavama, u 2019. očekuje povećanje mirovine oko 3%. Dakle, sve osim maksimalnih mirovina bit će povećane oko 3,5%, a minimalne mirovine ponovno će dva puta rasti, i to oko 7% ukupno. Ove najave, iako je riječ o simboličnim iznosima, definitivno bi obradovale umirovljenike koji s minimalnim mirovinama samo preživljavaju. Ipak, ovo povećanje moglo bi ostati samo predizborno obećanje.

Kad je riječ o donošenju novih zakona koji su ključni za BiH, treba spomenuti Izborni zakon. Bura oko ovog zakona se ne stišava, a za nadati je se da će u godini pred nama isti biti donesen i da će u njega biti ugrađen barem minimum onog što je definirano u odluci Ustavnog suda. Rješenje zahtjeva od nove vlasti očekuju i razvojačeni branitelji. Zakon o šumama, izmjene i dopune Zakona o radu, Zakon o igrama na sreću i Zakon o razvojačenim braniteljima samo su neki od zakona koje aktualne vlasti u FBiH nisu uspjele usvojiti prije listopadskih izbora. Budući da je godina na izmaku bila izborna, novi saziv Zastupničkog doma PS BiH dočekat će 26 zakona koji nisu usvojeni u ranijem mandatu, odnosno koji se nalaze u proceduri ili u fazi pokretanja procedure. Jedan od takvih zakona je prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Predloženim rješenjem političarima se ukida mogućnost da oni odlučuju o tome tko je u sukobu interesa.

Pred državnim parlamentarcima naći će se i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH kojim bi se konačno trebalo doznati kako se ispravno postavlja zastava BiH. Novi saziv PS BiH trebao bi se izjasniti i o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o OSA-i BiH. Zakonodavni postupak nije okončan ni u slučaju prijedloga zakona o izmjeni Zakona o trošarinama u BiH te u slučaju prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. U proceduri je i prijedlog Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu te prijedlog Zakona o neradnim danima u vrijeme blagdana i praznika u BiH. Na pokretanje procedure čeka i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

spot_img