3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPoduzeća na naplatu svojih potraživanja u prosjeku čekaju 71 dan

Poduzeća na naplatu svojih potraživanja u prosjeku čekaju 71 dan

Prateći petogodišnje razdoblje analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja u najnovijem izvješću ističu kako je opća likvidnost u prošloj godini nešto poboljšana, ali je ukupan koeficijent likvidnosti u većini sektora i dalje izuzetno nizak, piše Večernji list BiH.

Vrijeme čekanja i problemi

Napominju kako je i dalje broj dana naplate potraživanja jako visok i taj prosjek na razini Federacije BiH iznosi nevjerojatan 71 dan. Najdulje dana na naplatu potraživanja čekaju poduzeća koja se bave bilo kakvom uslužnom djelatnošću, a kako bi naplatili svoju zaradu poduzeća koja se bave komunalijama ili vodoopskrbom čekaju u prosjeku 147 dana.

Sustavna nelikvidnost negativno se odražava na investicije bez kojih ne može doći do značajnijeg gospodarskog rasta, kreiranja novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti domaćih tvrtki te povećanja izvoza. Tome negativno doprinose visoka porezna i administrativna opterećenja gospodarstva, rastući javni dug, visoke kamatne stope i ograničen pristup financiranju, konstatiraju u svom izvješću analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Kako sve ne bi ostalo samo na konstataciji zatečenih problema, koje gospodarstvo u cijeloj BiH opterećuju godinama, iz ove institucije ponudili su niz konkretnih rješenja u cilju povećanja opće stope likvidnosti poduzeća i rasta gospodarstva.

Oni traže da se olakša pozicija gospodarstva smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta u cilju jačanja konkurentske pozicije domaćega gospodarstva, vodeći računa da ne dođe do poremećaja u javnoj potrošnji.

Traže da se pojednostavi procedura i način plaćanja poreznih obveza, da se smanji broj naloga za plaćanje, u cilju smanjenja troškova poslodavaca.

Pojednostaviti proceduru

Vlasti u Federaciji BiH morat će donijeti takve zakonske mehanizme koji bi pojednostavili proceduru, smanjili troškove, broj koraka i broj dana za osnivanje gospodarskog subjekta, kao i smanjenje troškova i rokova za dobivanje urbanističkih, građevinskih, energetskih i drugih dozvola, u cilju stimuliranja investicija.

Analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja ističu kako je potrebno “uspostaviti i zakonski urediti multilateralne kompenzacije i cesije, kao način međusobnog izmirivanja potraživanja.

Ovakvo rješenje je važno jer će smanjiti unutarnji dug u Federaciji BiH”. Trebalo bi, po njihovu mišljenju, unutar programa Razvojne banke Federacije BiH osigurati kredite za likvidnost s rokom otplate između tri i pet godina za zdrava poduzeća s problemom nelikvidnosti, tako da se pretvaranjem kratkoročnih obveza u dugoročne relaksira novčani tok poduzeća.

Potrebno je razvijati alternativne izvore financiranja i sustava osiguranja potrebnih kolaterala za pristup kreditima poduzećima različitog stupnja razvoja (jamstveni fondovi, biznis anđeli, fondovi rizičnog kapitala i sl.). EU traži da se radi na kvaliteti proizvoda, jačanju suradnje, uklanjanju barijera i ostvarivanja standarda.

spot_img