3.7 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHUpaljeni alarmi: Oluje šibaju regionom, osim pljuskova i leda pao i snijeg...

Upaljeni alarmi: Oluje šibaju regionom, osim pljuskova i leda pao i snijeg (VIDEO)

Dijelove Hrvatske pogodila je snažna oluja, a najgore je bilo u Istri, gdje je od udara groma povrijeđen strani državljanin u kampu Bijela Uvala kod Poreča.

Strani državljanin, koji je povrijeđen u sinoćnjem grmljavinskom nevremenu, prevezen je u bolnicu u Puli, prenosi portal Index.

Grom je pogodio i vozilo na putu od Vozilića prema Labinu, ali niko nije porijeđen.

Udar groma u trafo-stanicu u opštini Raša izazvao je požar i prekid
elektrosnabdijevanja u čitavoj okolini Labina.

Bez električne energije, osim Labina, bili su dijelovi Poreča, Novigrada, Buja i Umaga.

Prema izvještajima sa terena, najžešće nevrijeme bilo je u Poreču, gdje je kiša padala silovitim intenzitetom. Lokalni putevi su se pretvorili u bujice, a u Poreču je voda izbijala iz šahtova.

Nadležne službe primile su sedam dojava o palim stablima na kolovoz na području Umaga i Poreča.

U ranim jutarnjim satima jako nevrijeme pogodilo je i jug Jadrana. Na području Dubrovnika u manje od dva sata palo je preko 40 litara kiše, što je dovelo do poplava u gradu.

U većem dijelu Hrvatske i danas pada obilna kiša, a temperature su se spustile za više od 10 stepeni Celzijusovih.

Snijeg u Sloveniji

Nagla promjena vremena utjecala je na pojavu snijega u Sloveniji.

Promjena vremena zahvatila je i Sloveniju. Tamo je, uslijed naglog pada temperatura, na vrhovima planina pao snijeg.

ARSO vreme@meteoSI

Dobro jutro. Po državi dežuje, Kredarico je pobelil sneg, tudi na Vršiču se mešata dež in sneg. Burja na Primorskem dosega hitrost do okoli 100 km/h. Do večera bodo padavine večinoma povsod ponehale.

U Sloveniji je vjetrovito, pa u primorskom dijelu bura puše jačinom i do 100 km/h. Do kraja večeri se očekuje prestanak oborine i poboljšanje vremena.

Alarm u Srbiji

U Srbiji je danas na snazi narandžasti meteo-alarm, a Hidrometeorološki zavod Srbije upozorava da se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode praćene obilnim padavinama, gradom i olujnim vjetrom.

Naoblačenje će se od prijepodneva do večeri proširiti sa sjeverozapada i na ostale krajeve Srbije, a biće praćeno kišom, pljuskovima, grmljavinom, pojačanim sjeverozapadnim vjetrom i osjetnim padom temperature.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Upozorenje i za BiH

Danas se očekuje jače naoblačenje koje će u Bosni i Hercegovini usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Za područje cijele BiH upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i oblinih padavina.

Već u jutarnjim satima oblačno u Krajni, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Do sredine dana postepeno naoblačenje u centralnim i istočnim područjima.

U Hercegovini oblačnost umjerena do pretežna. Vjetar umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini veći dio dana vjetar južnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar će u Hercegovini promijenuti smjer na sjever.

Temperatura zraka u Krajni, zapadnim i sjevernim područjima Bosne između 14 i 19°C. U centralnim i istočnim područjima najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26°C, sa početkom padavina temperatura u opadanju. Na jugu zemlje jutarnja temperatura zraka od 17 do 21°C, a najviša dnevna između 25 i 29°C.

U Sarajevu sunčanije prije podne. Naoblačenje i kiša se očekuju sredinom dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24°C.

 

spot_img