9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPoznat datum održavanja najveće “fešte za široke narodne mase” u BiH

Poznat datum održavanja najveće “fešte za široke narodne mase” u BiH

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 29. jula, bit će održana 71. tradicionalna korida na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetilaca. Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako će biti i 29. jula, kaže Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije.

“Tradicija se nastavlja. I ove godine Čevljansko polje na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Pripreme za najbolju borbu bikova u regionu idu prema planu. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen, a od ove godine bit će bogatiji i za veliki šahovski turnir. Na Čevljansko polje stižu vrhunski šahisti iz regiona, očekujemo ih između 500 i 800, a turnir će biti održan 28. jula. Ujedno, turnir ovakve vrste prvi put će biti održan na prostoru bivše Jugoslavije”, kaže Besim Gljiva.

Alfa i omega Čevljanske koride ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

“I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja. Na ovaj način pokušavamo sačuvati našu tradiciju. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti i popiti, ali i kupiti. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog showa „Nikad nije kasno“ – Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković – Kale Dijamant”, nastavlja Gljiva.

Nadalje, ističe da je iz godine u godinu sve teže obezbijediti sredstva za održavanje koride.

“Imamo određene sponzore kao što su BH Telecom, Sarajevska pivara, FIS Vitez, bez čije podrške ne bi mogli organizirati najveću koridu na Balkanu. Tu je i Federalna televizija kao medijski partner, ali i veliki broj portala koji prepoznaju značaj Čevljanske koride i podržavaju nas afirmativnim tekstovima. Ova manifestacija mnogo košta, jer se, između ostalog, održava na privatnom zemljištu i gdje vlasnici dobijaju naknade. Nadamo se da će nas u budućnosti pratiti i određena kantonalna, kao federalna i državna ministarstva. Ove godine smo poslali zahtjev za finansijsku pomoć Federalnom ministarstvu sporta i kulture i nadamo se pozitivnom odgovoru. Nadamo se da će pojedinci u vlasti prepoznati značaj Čevljanske koride. U Republici Srpskoj svi podržavaju Grmečku koridu, i očekujemo da će tako biti i u FBiH kada je u pitanju naša korida”, govori Besim.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH.

“Na najveću koridu na Balkanu stižu bikovi Ive Ilića iz Ilijaša, Mujage Selmana iz Krajine, Atifa Smajića iz Viteza, Habiba Bjelića Habibića iz Olova, čiji Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića u srednjoj kategoriji… Prilikom odabira bikova, pokušavamo da to organiziramo da oni dolaze iz svih dijelova BiH. Čevljanovići su uvijek bili i ostali Bosna i Hercegovina u malom. Mi smo najbolji bosanski lonac. Ono čime se ponosimo je da smo jedna, možda i jedina, multietnička manifestacija na kojoj nema nikakvih nacionalnih obilježja i nikada nismo imali incidenata”, kaže na kraju Besim.

Pogledajte kako je bilo 2015. godine:

spot_img