9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiImate problema s probavom? Ovo je voće bolje i od laksativa

Imate problema s probavom? Ovo je voće bolje i od laksativa

Ako ste mislili da su jabuke najbolje voće za vašu probavu, onda još niste jeli mango. Naime, istraživanje je otkrilo kako je to tropsko voće idealno za rješavanje probavnih problema te ima bolji učinak od hrane koja je puno bogatija vlaknima.

Mango sadrži vlakna i hranjive sastojke zvane polifenoli koji puno učinkovitije djeluju na zatvor i upalu crijeva nego ista količina vlaknastog praha.

Naime, jedna od pet odraslih osoba pati od probavnih problema, a četverosedmično istraživanje provedeno na Sveučilištu Texas A&M pokazalo je sve dobrobiti tropskog voća.

Testirali su 36 muškaraca i žena koji pate od dugotrajnog zatvora te su oni bili podijeljeni u dvije grupe, jednima su dnevno davali 300 grama manga (u prosjeku jedan mango) dok su drugi dobivali istu količinu vlaknastog praha, piše Daily Mail.

Osim toga, obje grupe morale su paziti na prehranu, odnosno unos ugljikohidrata, vlakana, proteina i masnoća.

Na kraju mjeseca sudionici iz obje grupe imali su manju konstipaciju, no osobe koje su jele mango pokazale su bolje rezultate.

Suautorica istraživanja Susanne Mertens-Talcott kaže kako dodatak vlakana i laksativi mogu riješiti problem zatvora, ali da ne pomažu u drugim problemima, poput raznih upalnih procesa u crijevima.

– Naše istraživanje pokazalo je kako mango ima prednost ispred dodataka vlakana – zaključila je ona.

spot_img