6.6 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetOvo je prva zemlja na svijetu sa besplatnim javnim prevozom

Ovo je prva zemlja na svijetu sa besplatnim javnim prevozom

Nakon što je glavni grad Estonije Talin prije pet godina uspješno uveo besplatan prijevoz za sve građane, Estonija bi uskoro mogla postati prva zemlja na svijetu koja će imati besplatan prijevoz za sve građane.

Građani Talina su o besplatnom prijevozu odlučivali na referendumu o javnom prijevozu te grad ne samo da pokriva sve troškove, već tako i profitira, što su potvrdili i “gradski oci” koji su rekli da je grad već zaradio dvostruko više nego što je izgubio od kada je uveo tu povlasticu.

Naravno da su s tom odlukom najviše profitirali građani s niskim i srednjim primanjima, ali kako ističu gradske vlasti besplatan prijevoz izuzetno je potaknuo i mobilnost onih bogatijih koji češće izlaze zbog zabave u restorane, barove i kina te troše novac što pokreće lokalne biznise.

Prije uvođenja novih pravila za javni prijevoz centar je bio pretrpan automobilima, ali se situacija sada popravila zbog besplatnog prijevoza ali i povećanja cijena parkinga.

Vlada Estonije sada planira uvesti besplatan javni prijevoz u cijeloj zemlji. Nakon što je to učinjeno u Talinu, ljudi iz drugih mjesta su počeli tražiti iste benefite, a plan je da se to provede čak i u ruralnim krajevima.

spot_img