3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHU martu rekordna proizvodnja električne energije

U martu rekordna proizvodnja električne energije

Hidroelektrana /HE/ Višegrad je u martu proizvela 199,93 gigavat-časova električne energije i time ostvarila mjesečni rekord proizvodnje u dosadašnjem radu, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

Perišić je naglasio da ukupna proizvodnja u prvom kvartalu iznosi 431,71 gigavat-časova električne energije, što je drugi najbolji prvi kvartal od početka rada Hidroelektrane u posljednjih 28 godina.

“Povećanje ostvarene proizvodnje u odnosu na dinamički plan iznosi 151,71 gigavata ili 54 odsto, a u odnosu na ostvarenje u istom periodu 2017. godine 201,93 gigavata ili 88 odsto”, naveo je on.

Perišić je istakao da su izuzetno dobre proizvodne rezultate pratili i ekonomski pokazatelji tako da se prihod od prodaje procjenjuje na iznos od 10,77 miliona KM, što je povećanje u odnosu na plan za 1,27 miliona KM ili 13 odsto, a u odnosu na isti period prošle godine za 4,83 miliona KM ili 81 odsto.

On je dodao da je preduzeće u prvom kvartalu pozitivno poslovalo sa više od dva miliona KM i naglasio da će HE opravdati očekivanja i ispuniti svoje obaveze i u energetskom i u ekonomskom pogledu u tekućoj godini.

Perišić je pohvalio radnike preduzeća koji doprinose boljem radu.

“Povoljne meteo prognoze, kao i optimalna popunjenost uzvodnih akumulacija, govore da će se dobra hidrologija produžiti i time nastaviti pozitivan trend kretanja i tehničkih i ekonomskih pokazatelja poslovanja i u narednom periodu u ovoj godini”, zaključio je Perišić.

spot_img