9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHProizvodnjom cvijeća se počeli baviti iz nužde, danas uživaju u tome i...

Proizvodnjom cvijeća se počeli baviti iz nužde, danas uživaju u tome i dobro žive

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće.

Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.

Nužda ih je natjerala da se upuste u ovaj porodični biznis, a danas imaju zasnovanu proizvodnju na 1.300 kvadrata u metalnim plastenicima. Danas se ne kaju zbog odluke da uzgajaju cvijeće, jer uživaju baveći se proizvodnjom.

– Mušterije prepoznaju kvalitet –

Proizvode oko 120.000 čaša oko 40 vrsta cvijeća, a takođe sade i pikirano povrće koje prodaju kao rasad. Vuković koji radi na porodičnom imanju, ističe za Anadolu Agency (AA), da imaju mnogo mušterija, koje su navikle na određene vrste cvijeća.

„Imamo stalne mušterije koje nam dolaze kući, ali i na pijacu gdje cvijeće prodajemo na štandu. Navikli su da imamo određene vrste cvijeća, a istovremeno su navikli i na dobar kvalitet sadnica. Uglavnom proizvodimo vrtno i balkonsko cvijeće poput trajnica, pelargonija, petonija, salvija, geratuma, kadifica, sufrinija, bakopa itd…”, navodi Vuković i dodaje da su registrovali poljoprivredno gazdinstvo i firmu, te ističe da se plaćaju sve obaveze na vrijeme.

– Plasman nije problem za kvalitetne proizvode –

Na poljoprivrednom imanju u naselju Gomjenica ističu da najveći dio cvijeća prodaju upravo na imanju, dosta toga se proda na pijacama u Prijedoru, Dubici i drugim gradovima, a uređuju i prostore ispred kafića i restorana.

Međutim, ne ide uvijek sve na ruku cvjećarima, pa je tako bilo i ove zime. Proizvodnja cvijeća je počela u septembru prošle godine za ovu godinu, a dosta je teška i zahtjevna.

„Svaka vrsta cvijeća zahtjeva posebnu pažnju, a bilo je teško u februaru i martu, jer nije bilo nikako sunca. Potrošili smo oko 120 metara kubnih ogrijeva, drveta da bismo uspjeli cvijeće održati”, navodi Goran Vuković.

– Najveći problem plavno područje –

U porodici Vuković naglašavaju da ukoliko cvijeće tokom odgoja i rasta ima adekvatnu temperaturu i ukoliko se pravovremeno tretira protiv biljnih štetočina nekih većih problema u proizvodnji i nemaju. Glavobolju im zadaje plavno područje na kojem se nalaze, pa je tako 2014. godine, za vrijeme velikih poplava sve uništeno.

„Te godine nam je voda bila do pola plastenika, a za odštetu smo dobili jedan plastenik. Vrijeme je ćudljivo i ono zna zadati dosta problema“, rekao je cvjećar Vuković, naglasivši da kao registrovani poljoprivredni proizvođač ima i podsticaje od Gradske uprave Prijedor.

Dobijaju 4.000 KM na godišnjem nivou, odnosno 2 KM po kvadratu. Pored svega ovoga Vukovići na šest dunuma uzgajaju i kupus, a svu proizvodnju plasiraju direktno kupcima. Vukovići kažu da u ovom poslu ima rizika, ali ima i dobitka.

U Prijedoru se svake godine organizuje na Malom gradskom trgu manifestacija „Dani cvijeća“, a Gradska uprava ne naplaćuje cvjećarima prodajni prostor, što je još jedna pogodnost. Puno cvijeća se proda, pa su zadovoljni i kupci i prodavači. Ove godine manifestacija će na radost uzgajivača cvijeća trajati od 23. aprila do 10. ili 15. maja.

spot_img