9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetPiton na drvetu uplašio Podgoričane (FOTO)

Piton na drvetu uplašio Podgoričane (FOTO)

Na Facebook stranici Podgorički vremeplov objavljena je fotografija loptastog pitona, koji je, navodno, viđen danas na drvetu u podgoričkom naselju Pobrežje.

Iako su loptasti pitoni po prirodi blage naravi, prizor je uplašio građane, te su slučaj prijavili Službi zaštite Glavnog grada. Njihova ekipa odmah je obišla teren, ali zmiju nisu pronašli.

Otkud loptasti piton na drvetu usred Podgorice -za sada se ne zna, vjerovatno je nekom pobjegao ili je, možda, neki duhoviti građanan, šale radi, mezimca samo fotografisao tu, s obzirom na to da je riječ o vrsti koja se često kupuje kao kućni ljubimac.

Loptasti pitoni su mirne zmije, koje se, kada se uznemire, sklupčaju u hermetičnu loptu, te im je glava u zaštićenoj poziciji u centru. Zreli loptasti pitoni dugi su nešto više od metra.

Naseljavaju tropske suve šume i savane tropske Zapadne i Centralne Afrike. Zbog povoljne cijene i mističnosti zemalja iz kojih potiču, loptasti pitoni su postali jedna od najpopularnijih zmija za držanje u kući, kako u svijetu, tako i na Balkanu.

spot_img