9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiMladi porijeklom iz BiH na vodećim pozicijama Evropskog parlamenta mladih

Mladi porijeklom iz BiH na vodećim pozicijama Evropskog parlamenta mladih

Međunarodni sastanak predstavnika nacionalnih komiteta Evropskog parlamenta mladih od 13. do 15. aprila održan je u Berlinu.

Na ovom sastanku su učesnici iz više od 30 zemalja imali priliku diskutirati o strateškom razvoju Evropskog parlamenta mladih, koji u BiH djeluje još od 2013. godine.

Predstavlja jednu od najvećih evropskih platformi za političku debatu, međukulturalne susrete, političko obrazovanje i razmjenu ideja.

Na sastanku je učestvovala i predstavnica Evropskog parlamenta BiH Lejla Voloder.

Ona je za Avaz.ba kazala da je Evropski parlament mladih nevladina organizacija koja postoji u više od 40 zemalja.

– Projekti kojima se bavimo predstavljaju simulaciju rada Evropskog parlamenta. U suštini, u BiH djelujemo kroz pet regionalnih ureda – u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Zenici – rekla je Voloder.

U proteklim godinama svog rada ova organizacija je uključila više od 3.000 mladih osoba u svoje projekte, promovirajući vrijednosti neformalnog obrazovanja o aktuelnim političkim, društvenim i ekonomskim temama.

– Sastanak koji smo imali u Berlinu predstavlja sastanak svih nacionalnih predstavnika koji su dio ove mreže i svrha sastanka je bila da se razgovara o strategiji razvoja, da se donose odluke koje su bitne za mrežu – kazala je Voloder.

Ono što je zanimljivo istaknuti jeste da su na sastanku učestvovali i predstavnici drugih zemalja koji su porijeklom iz BiH.

To su, između ostalih, Hana Begić, predstavnica EYP-a iz Austrije, Jasmin Feratović, predstavnik EYP-a iz Slovenije, Nikica Stijepić, predstavnik EYP-a iz Hrvatske, te Marija Bjanka Lojanica, predstavnica EYP-a iz Holandije.

– Sigurno je da je bilo zanimljivo vidjeti da tako mladi ljudi iz BiH aktivno volontiraju u takvim organizacijama i još su na vodećim pozicijama. Posebno mi je drago da se svi predstavnici država s Balkana izuzetno lijepo slažu. Trebamo potisnuti netrpeljivost i neprijateljstvo, kao i mržnju, koja je sasvim bezrazložna – istakla je Voloder.

spot_img