10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHFBiH daje 2,7 miliona eura za novu aviokompaniju

FBiH daje 2,7 miliona eura za novu aviokompaniju

Bosna i Hercegovina razmatra uspostavljanje novog avio-prevoznika, dvije godine nakon kraha kompanije BH Airlines.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je: “Moramo ponovo upostaviti novog nacionalnog avio-prevoznika da poboljšamo povezanost i broj destinacija koje nudimo iz Sarajeva. Sarajevski aerodrom ima oko milion putnika godišnje, a postoje i drugi aerodromi u zemlji koji će imati koristi od povećanja putničkog i teretnog saobraćaja koje bi generisao domaći prevoznik.”

Dodao je da saobraćaj naročito može biti povećan u Sarajevu i da zbog toga trebamo avio-prevoznika koji će biti u partnerstvu sa kompanijom svjetske klase, kao što je Turskish Airlines.

Turski premijer Binali Yildirim posjetio je BiH prošle sedmice i razgovarao sa Zvizdićem.

Turkish Airlines, koji je ranije posjedovao 49 posto vlasništva u BH Airlinesu, ranije je saopštio da je otvoren za istraživanje novih modela komercijalne saradnje sa bh. vlastima u vezi s uspostavom nacionalnog avio-prevoznika.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sugerirao je da će biti uspostavljen nasljednik BH Airlinesa, a da će Vlada investirati 2,7 miliona eura u novu kompaniju, koja bi na početku poslovala s jednim iznajmljenim avionom.

Sam BH Airlines uspostavljen je na temeljima ranije kompanije, Air Bosne, koja je osnovana 1994. a prekinula operacije 2003. zbog dugova. Dvije godine nakon toga osnovan je BH Airlines koji je prekinuo letove 2015. a proces likvidacije nedavno je okončan.

U međuvremenu, privatna kompanija FlyBosnia još čeka odobrenje za pokretanje letova iz Sarajeva za Bliski istok. Kompanija planira da kasnije pokrene i letove ka Evropi.

Jedina komapanija u BiH koja trenutno posjeduje certifikat za letenje je firma za teretni prevoz Icar Air čije je sjedište u Tuzli, piše Ex-Yu Aviation News.

spot_img