10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHVlada FBiH donijela odluku o prodaji zlatnog nakita vrijednog 160.000 KM

Vlada FBiH donijela odluku o prodaji zlatnog nakita vrijednog 160.000 KM

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prodat će zlatni i srebrni nakit oduzet prije gotovo dvadeset godina. Naime, na posljednjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o postupanju s nakitom vrijednim više od 160.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Riječ je o predmetima od plemenitih metala koji su oduzeti u prekršajnom postupku, zaplijenjeni u inspekcijskom nadzoru i ustupljeni na upravljanje Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

U odluci koja je donesena na spomenutoj sjednici Vlade Federacije BiH stoji kako će Porezna uprava Federacije BiH izvršiti prodaju oduzete robe za koju su ispunjeni uvjeti za provedbu postupka prodaje te da će se predmeti za prodaju izložiti u sjedištu Kantonalne  ureda Porezne uprave koji je predmetnu robu oduzeo ili zaplijenio.

Iz Porezne uprave Federacije BiH su  potvrdili kako je, prema njihovim službenim evidencijama, vrijednost plemenitih metala u trenutku oduzimanja, odnosno 1999. godine, bila 164.535,37 konvertibilnih maraka.

– Pregled, procjenu vrijednosti i prodaju oduzete robe te provjeru jesu li se stekli uvjeti za prodaju oduzete robe, utvrdit će Povjerenstvo koje imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva financija – navode iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Povjerenstvo je dužno provjeriti ispunjenost uvjeta za prodaju odnosno stanje oduzete robe u pogledu vrste i količine, pravomoćnost i konačnost odluke na temelju koje je roba oduzeta ili zaplijenjena, postojanje odštetnih zahtjeva od osoba kojima je roba oduzeta, o čemu je dužno konstatirati u zapisniku.

Nakon sastavljenoga konačnog popisa oduzete robe od Povjerenstva, o oduzetoj robi koja se može prodati Kantonalni ured Porezne uprave izvršit će prodaju oduzete robe po postupku dražbe uređenom Zakonom o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine registriranim osobama – zlatarima.

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine također navode kako je riječ o ženskom i muškom nakitu od plemenitih metala. Ističu kako je u najvećem broju slučajeva u pitanju zlato, dok je manji dio predmeta izrađen od srebra.

– Kvaliteta oduzetih plemenitih metala potvrđena je u Institutu za mjeriteljstvo – navode iz Porezne uprave Federacije BiH. Na pitanje koji je predmet najvrjedniji među onima koji će biti na prodaju, iz Porezne uprave navode kako je riječ o nakitu za muškarce.

– Prema podacima kojima raspolaže Županijski porezni ured Sarajevo, najvrjedniji predmet je muški prsten zbog posebne izrade, posebne čistoće zlata i težine – zaključili su iz Porezne uprave Federacije BiH.

spot_img