3.4 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetStara kineska svemirska labaratorija pada ovog vikenda

Stara kineska svemirska labaratorija pada ovog vikenda

Kineska svemirska laboratorija koja više nije u upotrebi “Tijangong 1” ući će u Zemljinu atmosferu ovog vikenda i predstavlja veoma mali rizik po ljude i imovinu na tlu, saopštili su stručnjaci.

Očekuje se da će veći dio laboratorije težine 8,5 tona izgorjeti u atmosferi, ali agencije za istraživanje svemira ne znaju kada će se tačno ili gdje to dogoditi.

Evropska svemirska agencija (ESA) predviđa da će objekat ući u atmosferu naše planete između subote ujutru i nedjelje poslijepodne, prenio je AP.

Kineski stručnjaci objavili su procjenu za period od subote do srijede, 4. aprila. Oni su odbacili navode da su izgubili kontrolu nad laboratorijom, ali nisu objavili šta preduzimaju da bi kretanje objekta bilo navođeno.

Procjenjuje se da će se laboratorija naći iznad teritorija SAD, Kine, Afrike, južne Evrope, Australije i Južne Amerike. Rusija, Kanada i sjeverna Evropa su izvan dometa.

Stručnjaci smatraju da će samo oko deset odsto laboratorije preživjeti povratak u atmosferu. Šanse da dijelovi objekta pogode bilo kog čovjeka na tlu su manje od jedan prema bilion.

spot_img