2.9 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHSrednjovjekovni ambijent Vranduka bit će upečatljiviji

Srednjovjekovni ambijent Vranduka bit će upečatljiviji

Muzej grada Zenice namjerava unaprijediti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem vizuelnih sadržaja, trodimenzionalnih predmeta kombiniranih s audiovizuelnim sadržajima i opremom za podršku dočaravanju srednjovjekovnog ambijenta u tvrđavi.

Tri jezika

Prema riječima direktora Muzeja Adnadina Jašarevića, cilj realiziranja ovog projekta je osavremenjavanje turističkih kapaciteta tvrđave.

– Za potrebe prezentacije srednjovjekovne kulture, producirali bismo album “Tradicionalna muzika Balkana” u izvedbi muzičke grupe “Fugato”. To je tradicionalna muzika koja proizlazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagorja, Dubrovnika, Bosne… Sve kompozicije potječu iz srednjeg vijeka, u rasponu od 13. do 15. stoljeća – pojašnjava on.

Ističe da bi, također, producirali deset kratkih filmova, koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku.

– Riječ je o filmovima urađenim s opcijama naracije na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Tretirali bi historijat tvrđave, trgovinu, zakonodavstvo, religiju, oružje, ratovanje, kuhinju, zanate, umjetnost, muziku, odijevanje, dokumente… – kaže Jašarević.

 Jašarević: Tradicionalna muzika

Značajan projekt

Ističe da bi se realiziranjem ovog značajnog projekta poboljšala informiranost posjetilaca te osigurao upečatljiviji srednjovjekovni ambijent u tvrđavi.

Okončavanje ovog projekta, koji sa 1,3 miliona eura finansira Evropska unija, očekuje se krajem marta naredne godine.

Naručena brojna oprema 

Naručena je i izrada lutke i srednjovjekovnog oklopa (bosanski vojnik, op. a.).

– Da bismo upotpunili ponudu, poručit ćemo i izradu četiri luka, četiri kompleta strijela te fotopanela sa printom koji prikazuje bosanskog kralja i kraljicu. Tu su i drugi predmeti, poput replika grnčarije, kuhinjskog pribora, alatki tipičnih za srednji vijek –

spot_img