Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK obavijestili su roditelje djece koja do 1. lipnja 2018. pune šest godina i bit će upisana u prvi razred u 2018./2019. školskoj godini da pohađanje obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja programa (OPOB program) za njihovu djecu nije obavezno. To se odnosi samo na ovu godinu,

Predložiti model

U dogovoru s Vladom SBK, Ministarstvo obrazovanja će predložiti model ostvarivanja OPOB programa u 2017./2018. školskoj godini i pohađanje programa neće biti obaveza. To će biti mogućnost u onim predškolskim ili odgojno-obrazovnim ustanovama koje imaju primjerene prostorne uvjete i kvalitetan kadar za ostvarivanje programa, kazala je ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Prema njezinim riječima, zahvaljujući organizaciji ”Save the Children”, opremljeno je 26 učionica u ruralnim ili sredinama gdje nema predškolske ustanove te educirana 54 nastavnika za provođenje programa.

Na osnovu ranijih najava, realizacija programa počinje na proljeće i predviđa 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvašića. U Kantonalnom budžetu za ove namjene predviđeno je 300.000 KM.

U sljedećem razdoblju Ministarstvo obrazovanja, koristeći planirana financijska sredstva iz budžeta i u saradnji s nevladinim organizacijama, radit će na stvaranju potrebnih uvjeta da bismo već od početka 2018./2019. školske godine bili spremni na što reprezentativniji obuhvat obveznim programom predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu na području Kantona, naglasila je Čerkez.

Osigurati uvjete

Od 2020. godine, kada budu osigurani uvjeti i neophodna financijska sredstva, planirano je 500 sati obaveznog predškolskog obrazovanja.

Komentari

komentara