11.8 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaBiHRaduša omiljeno odredište domaćih i inozemnih posjetitelja

Raduša omiljeno odredište domaćih i inozemnih posjetitelja

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje raspolaže brojnim turističkim draguljima, među kojima posebnu pozornost ljubitelja skijanja privlači moderno skijalište na planini Raduša, koje je od grada udaljeno oko šesnaest kilometara.

Sezona skijanja ovdje je počela sredinom siječnja i nadamo se kako će potrajati dok god bude snijega, koji je trenutačno visok pola, a na višoj nadmorskoj visini i do jednoga metra, kazao je za Fenu voditelj Ski-centra “Raduša” Mario Šipić. Dodaje kako su, zbog nepostojanja topova za umjetno osnježavanje staza, ski-liftovi u funkciji i ove zime samo vikendom, odnosno u dane kada se i bilježi najveća posjećenost gostiju iz Republike Hrvatske, većinom iz Splita koji je od tog skijališta udaljen oko 166 kilometara.

Česti gosti Ski-centra “Raduša” također su žitelji Dubrovnika, Zadra i drugih dalmatinskih mjesta, ali i nekih gradova u BiH, kao što su Mostar, Banja Luka i Sarajevo, naglasio je. Uz uređene staze za skijanje, dvosjed, vučnice i besplatni ski-lift za najmlađe, ovaj centar svim zainteresiranim posjetiteljima nudi smještaj u motelu Pegasus, usluge obližnjeg restorana te neke druge sadržaje.

U Ski-centru “Raduša” u ponudi posjetiteljima je motel s 11 višekrevetnih soba za smještaj oko 50 osoba, restoran s 200 sjedećih mjesta, restoran smješten na 1800 metara nadmorske visine te ski-karte po cijeni od 25 KM. Šipić dodaje kako su cijene prilagođene svim gostima te da, u odnosu na ponudu, ni ski-karte nisu preskupe.

Zadovoljni smo sezonom i nadamo se kako će biti bolja od prošle. Želja nam je da sadašnji izgled staza za skijanje potraje još koji vikend jer je otvaranje skijališta kasnilo zbog nedostatka snijega i općenito loših vremenskih uvjeta, kazao je.

Ističe kako do Ski-centra vodi makadamska cesta, čije je asfaltiranje počelo u 2017. godini, te kako je u planu da se te aktivnosti nastave ove godine, za što su dijelom osigurana sredstva u općinskom proračunu.

Cesta je uvijek prohodna za vozila, tako da do skijališta nije teško doći. Naravno, uz zimske gume i ostalu opremu koja je potrebna kada idemo na planinu, poručio je Šipić koji na koncu ističe potporu Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, dok Županijsko ministarstvo u posljednjih nekoliko godina nije izdvojilo veća sredstva za taj ski-centar.

U planu nam je u budućnosti izgraditi hotele i vikendice, kao i jezero za topove i rasvjetu za noćno skijanje, dodao je Šipić. Domaćine u Ski-centru “Raduša” raduje činjenica što je broj gostiju na vikend-skijalištu iz godine u godinu veći te se nadaju kako će proširenjem ponude i razvojem infrastrukture posjetiteljima otvoriti vrata tijekom cijeloga tjedna, a ne samo vikendom, kada su u funkciji skijališta. U odnosu na ostale bosanskohercegovačke ski-centre, s puno većom tradicijom i neusporedivo većim brojem gostiju, Raduša predstavlja dašak zimskog turizma Europe. Skijanje na Raduši višestruko je jeftinije, a jednako kvalitetno kao na poznatim austrijskim skijalištima.

 

spot_img