10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiHerpes zoster je siguran znak oslabljenog imuniteta

Herpes zoster je siguran znak oslabljenog imuniteta

Virusno oboljenje

Herpes zoster je oboljenje koje izaziva virus varicella zoster. Varičele su oboljenje koje se uglavnom javlja kod djece i mlađih osoba. Oboljenje karakterizira pojava sitnih ili mjehurića srednje veličine koji se javljaju na cijeloj koži, od glave do pete. Mjehurići su praćeni svrbežom. Ako nema komplikacija, mjehurići se spontano sasuše za 15 do 20 dana.

Detaljno ispitivanje

Ali, virus varicella zoster ostaje u tijelu. Čeka pritajen trenutak kada će se ponovo reaktivirati i izazvati oboljenje koje se ovog puta naziva herpes zoster. Pojava herpes zostera siguran je znak oslabljenog imuniteta. Dok se varičele javljaju kod djece i mladih, herpes zoster se uglavnom javlja kod osoba koje su starije od 50 godina.

Što je osoba starija veća je mogućnost da neki maligni proces provocira nastanak herpes zostera, a da osoba nema baš nikakve simptome koji bi na to ukazivali. Zato je zadatak ljekara da svaku osobu koja boluje od herpes zostera detaljno ispita. Svako maligno oboljenje ozbiljno narušava, odnosno slabi imunološku odbranu organizma, što pruža mogućnost pritajenom virusu varicella zoster da se aktivira.

I druge hronične bolesti pružaju mogućnost da se virus varicella zoster aktivira. To su najčešće šećerna bolest, oboljenja bubrega i jetre. Zbog osteoporoze kod starijih osoba učestali su lomovi.

Najčešće se na crvenoj koži javljaju mjehurići, koji su u početku bistri, a nakon nekoliko dana mjehuri se zamute. Pojava herpes zostera praćena je jakim bolovima u tom dijelu kože i tijela. Ponekad jaki bolovi, usljed neuralgije, mogu prethoditi pojavi crvenila i mjehura na koži. U toj fazi ni ljekar ne može biti siguran da je ta neuralgija uvod u herpes zoster.

Polovina tijela

Herpes zoster uvijek se javlja jednostrano, na jednoj polovini tijela. Može biti lokaliziran na bilo kojem dijelu tijela, od glave do pete. Ako je lokaliziran na gornje dvije trećine lica, herpes zoster je praćen i oštećenjem rožnjače.

Liječenje herpes zostera uvijek zahtijeva uzimanje virusostatika, analgetika, odnosno lijekova protiv bolova i vitamina. Ako se rane nastale nakon pucanja mjehura inficiraju bakterijama, potrebno je uzimati i antibiotike. Lokalno se na oboljelu kožu mažu virusostatske masti.

Jake neuralgije

Nakon zarastanja mjehura vrlo često ostaju bolovi na mjestu gdje je bio prisutan herpes zoster. To su vrlo jaki bolovi, jer se upaljeni nerv sporije oporavlja u odnosu na kožu. Zato se nastavlja s uzimanjem analgetika, vitamina B kompleksa, a o daljnje načinu liječenja prisutne neuralgije isključivo će odluku donijeti stručnjak.

Teže se liječi

Jačina postzosterične neuralgije proporcionalna je starosti pacijenta. Što je osoba starija i neuralgije su jače, duže traju i teže se liječe. I postzosterična neuralgija ne podnosi pothlađivanje organizma niti zahvaćenog područja.

Obavezno mirovanje

Mjehuri kod nekompliciranog herpes zostera sasuše se za mjesec. Ako se radi o gangrenoznom herpes zosteru, vrijeme potrebno za zarastanje traje i duže od mjesec. Osoba oboljela od herpes zostera treba mirovati, odnosno boraviti u krevetu i u kući, bez dodatnih radnih aktivnosti i naprezanja.

spot_img