9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiCvekla – izvor vitamina B12!

Cvekla – izvor vitamina B12!

Vitamin B12 se ubraja u najsloženije vitamine, a jedini od kompleksa B vitamin pored ostalih esencijalnih mineralnih elemenata sadrži i kobalt. Rastvorljiv je u vodi, zbog čega se u organizmu ne stvaraju velike zalihe, a osim toga probavni trakt ga ne upija dobro, pa se, da bi bismo ga iskoristili, mora kombinirati sa kalcijem.

Esencijalna kiselina

Vitamin B12 je esencijalna kiselina neophodna za stvaranje, rast i sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca, kao i za normalno funkcioniranje nervnog sistema.

Ovaj vitamin pokazao je izvanredne rezultate u liječenju raznih nervnih poremećaja, ima dokazano antitumorsko djelovanje i odličan je izvor energije za tijelo čovjeka, naročito za njegov centralni nervni sistem.

B12 poboljšava koncentraciju i pamćenje, smanjuje razdražljivost i podržava ravnotežu. Sprečava anemiju, potpomaže rast i povećava apetit kod djece. Kao dio kompleksa B vitamina, B12 može ublažiti tegobe za vrijeme i neposredno prije menstruacije.

Nedostatak ovog vitamina može prouzročiti različite zdravstvene tegobe kao što su osteoporoza, artritis, dijabetes ali i, kako naučnici tvrde, oboljenja srca i krvnih sudova.

Apsorpciju B12 potpomaže tiroidna žlezda, a neprijatelji ovog vitamina su kiseline i alkalije, voda, sunčeva svjetlost, alkohol, estrogen, pilule za spavanje kao i cigarete.

 Dobri izvori

Nutricionisti su dugo bili uvjereni da vitamin B12 sadrže samo namirnice životinjskog porijekla (džigerica, jaja, riba), kao i pivski kvasac.

Međutim novija naučna istraživanja pokazala su da je i neka hrana biljnog porijekla bogata ovim vitaminom – cvekla, pojedine vrste žitarica (naročito njihove klice), susam, lješnik, soja, morske alge…

Također dobri izvori vitamina B12 jesu i kiseli kupus i sve namirnice koje sadrže mliječnu kiselinu, kao što je povrće iz turšije.

spot_img