10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŠpinat - moćno zeleno lišće za mališane

Špinat – moćno zeleno lišće za mališane

Špinat je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica iz grupe povrća. Svima nam je poznato da Popaj postane super-snažan kada pojede špinat, ali, osim toga, ova biljka štiti i od mnogih oboljenja te čuva zdravlje mozga i očiju.

Istraživači su u špinati identificirali 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidantno i potencijalno antikancerogeno djelovanje. Špinat je izvanredan izvor vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Jedna od njihovih važnih uloga u organizmu je i sprečavanje oksidacije holesterola te tako, posljedično i čuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Šolja kuhanog špinata osigurava 295 posto dnevnih potreba za vitaminom A, te oko 30 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

Špinat je, također, dobar izvor folata, vitamina iz B grupe. Jedna šolja kuhanog špinata osigurava 65,6 posto dnevnih potreba za folnom kiselinom te oko 40 posto dnevnih potreba za magnezijem. U istoj porciji može se naći i dnevna doza vitamina K, koji je neophodan za pravilan proces mineralizacije kosti.

Biranje i čuvanje špinata

Špinat koji kupujete trebao bi biti intenzivno zelene boje, bez požutjelih dijelova i oštećenja na ivicama. Tako ćete biti sigurni da kupujete svježe povrće. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, čuvajte ga u frižideru i to bez prethodnog pranja, jer vlaga može uzrokovati kvarenje. Već skuhani špinat nije dobro ostavljati duže vrijeme, ni u frižideru, ni u zamrzivaču.

Pripremanje špinata

Prije pripreme, špinat treba dobro oprati da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja. Najbolje ga je staviti u veliku zdjelu s čistom hladnom vodom, pa rukom praviti kružne pokrete kroz vodu i špinat. Na taj način se od listova špinata razdvaja prljavština koja zaostaje u vodi.

Listove zatim treba maknuti iz vode, vodu proliti, a u zdjelu ponovo uliti čistu vodu i u nju vratiti špinat. Postupak ponavljati sve dok u vodi više ne bude prljavštine. Najčešće je potrebno vodu promijeniti tri puta.

Dobro je znati

Špinat spada u malobrojnu grupu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata, komponenata koje se, ako su u tjelesnim tečnostima prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme.

Oksalati mogu ometati apsorpciju kalcija, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcija sugerira da špinat jedu bar dva-tri sata prije nego što unose kalcij.

Špinat s rižom

* Sastojci: 500 g špinata, 80 g riže, 50 g feta sira, 50 g mocarele, 20 g maslaca, so.

* Priprema

1 Rižu skuhati u vodi dok ne upije tečnost, a da ostane al dente.

2 Špinat oprati, očistiti i blanširati, a zatim ga ocijediti i usitniti,

3 Špinat dodati u rižu zajedno s 100 ml vode i maslacem. Kuhati još pet minuta, a zatim dodati usitnjen feta sir i naribanu mocarelu.

Kaneloni punjeni špinatom

* Sastojci: 400 g špinata, 2 kašike ulja (najbolje maslinovog), 70 g luka, 8 listova, lazanja 50 g tvrdog žutog sira.

* Za umak: 100 ml mlijeka, 200 g tvrdog žutog sira, 50 ml vrhnja za kuhanje, so.

* Priprema

1 Špinat očistite, operite i prokuhajte u blago posoljenoj vodi.

2 Na ulju prepržite isjeckani luk, dodajte ocijeđeni špinat i kratko prodinstajte.

3 Za umak, u vrelo mlijeko dodajte naribani sir, maknite s vatre i miješajte dok se sir ne rastopi. Na kraju umiješajte vrhnje, dodajte so i ohladite.

4 Listove lazanja potopite u vrelu vodi kojoj ste dodali malo ulja pa ih nakon dvije minute izvadite i potopite u hladnu vodu.

5 Pripremljeni špinat premažite po svakom listu lazanje, prelijte pripremljenim umakom i zamotajte u oblik valjka. Tako pripremljene kanelone posložite u nauljenu vatrostalnu posudu, pospite sirom i pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 15 minuta.

Palačinke sa špinatom

* Sastojci: 4 palačinke, 500 g špinata, 150 g mladog sira, 1 kašika maslinovog ulja, 2 čehna bijelog luka, so.

* Priprema

1 Napravite palačinke prema svom receptu.

2 Špinat operite, prokuhajte i isjeckajte.

2 U tavu stavite ulje i isjeckani bijeli luk.

3 Čim luk dobije boju, dodajte špinat i dinstajte dok sav višak vode ne ispari.

4 Sklonite s vatre i posolite.

5 U tople palačinke stavite sir i špinat i jelo je gotovo.

Supa od špinata

* Sastojci: 250 g špinata, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 1 kašika maslaca, 1 l juhe od pileće kocke, 2 dl mlijeka, 1 žumance, 4 kašike gustina.

* Priprema

1 Dobro opran i iscijeđen špinat narežite na tanke rezance.

2 Sitno isjeckane luk i bijeli luk popržite na maslacu dok ne postanu staklasti.

3 Dodajte špinat pa dinstajte tri minute, a zatim ulijte juhu i pustite da sve prokuha.

4 Izmiješajte mlijeko sa žumancem i gustinom i dodajte u supu.

5 Čim prokuha, sklonite sa štednjaka.

6. U supu možete dodati pavlaku.

spot_img