22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetNjemačka: Gradovi imaju pravo da zabrane dizelske automobile

Njemačka: Gradovi imaju pravo da zabrane dizelske automobile

Najviši sud u Njemačkoj odlučio je danas da veliki gradovi imaju pravo da zabranjuju dizelske automobile koji značajno doprinose zagađenju vazduha.

Ova odluka mogla bi da utječe na vrijednost 12 miliona vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i da primora proizvođače na ulaganja u velike modifikacije.

Najviši federalni administrativni sud donio je odluku povodom žalbe njemačkih pokrajina protiv zabrana koje su uveli lokalni sudovi u Stuttgartu i Düsseldorfu.

Slučaj je prvobitno pokrenula grupa za zaštitu okoline DUH povodom lošeg kvaliteta vazduha.

Automobili sa dizelskim motorima našli su se na udaru širom svijeta od kada je “Volkswagen” priznao 2015. godine da je u svoje modele ugrađivao nelegalni softver koji je tokom testiranja prikazivao niže vrijednosti emitovanog azotnog oksida, koji izaziva respiratorne probleme.

Nekoliko zemalja razmatra uvođenje zabrane korištenja dizelskih automobila u gradovima, ali je usvajanje takve odluke u državi koja je kolijevka savremene automobilske industrije veliki udarac ovoj grani i Vladi kancelarke Angele Merkel, koja se izjasnila protiv zabrana.

spot_img