22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKičma traži pravilan položaj tijela

Kičma traži pravilan položaj tijela

Naše tijelo stvoreno je za kretanje i stalno mijenjanje položaja, to je njegovo prirodno stanje. No, u današnje vrijeme, stil života je drugačiji, sjedilački i štetan je ponajprije za kičmu.

Zaštitni pojas

Ona je uključena u svaki pokret i održavanje ravnoteže tijela i to je razlog zbog kojeg je izložena velikim opterećenjima i podložna oštećenjima. Zdrava kičma je čvrsta, elastična i pokretljiva, s održanim prirodnim zakrivljenostima i snažnim mišićima trupa, trbuha i natkoljenice, koji služe kao prirodni zaštitni pojas.

Zdravlje kičme, stoga, treba čuvati kako bi se spriječili bolovi i održala pokretljivost te na taj način poboljšao kvalitet života. Pravilno držanje tijela jeste temelj očuvanja zdravlja kičme. Ima utjecaj na pokretanje svih ostalih dijelova tijela i na pravilno disanje.

Radne aktivnosti

Pravilno držanje tijela je uspravan, udoban položaj u kojem su glava, trup i noge uravnoteženo jedno iznad drugog u opuštenoj, ali ravnoj liniji. Neophodno je pravilno držati tijelo prilikom hodanja, stajanja i sjedenja, kao i u ležećem položaju. Svakodnevne radne i životne aktivnosti obavljajte uz čestu promjenu položaja tijela.

Savjet

Dok radimo na računaru:

– Trebali bismo uvijek uspravno sjediti, nasloniti leđa i lopatice na naslon stolice

– Stopala trebaju biti postavljena na pod, koljena postavljena nešto niže od kukova

– Telefoniranje sa slušalicom na ramenu se ne preporučuje

– Ustanite sa stolice za vrijeme telefonskih razgovora

– Prilikom dužeg sjedenja povremeno prekinite rad, prošetajte ili napravite nekoliko vježbi istezanja i relaksacije.

Držanje

Prilikom dugotrajnog stajanja podignite jednu nogu i oslonite je na nizak predmet ili zakoračite nogom prema naprijed i savijte je blago u koljenu. Teret podižite ravne kičme i savijenih nogu i nosite ga ravnomjerno raspoređenog u obje ruke. Neophodno je pravilno držati tijelo prilikom hodanja, stajanja i sjedenja, kao i u ležećem položaju.

spot_img