19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetZagreb poslao pomoć. U Delnicama više od metar i pol snijega

Zagreb poslao pomoć. U Delnicama više od metar i pol snijega

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok pa dalje državnim cestama preko Gračaca i Obrovca.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Također zbog olujnog vjetra autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice smiju voziti samo osobna vozila, izvijestio je HAK.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.) Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok pa dalje državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27). Zbog opasnosti od naleta na divljač na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Oštrovica i Kikovica, oko 67 i 68. km, vozi se uz ograničenje brzine.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), DC25 Gospić-Karlobag.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji.

Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Zbog nanosa snijega na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvorena je traka za spora vozila od čvora Bosiljevo 2 do tunela Rožman Brdo u smjeru Rijeke te od tunela Veliki Gložac do čvora Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na cestama u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Boseljeva i Delnica. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica. ​Sljemenska cesta je otvorena za promet.

Zagreb šalje Delnicama frezu za čišćenje snijega U Delnice, gdje je palo više od metar i pol snijega, Grad Zagreb šalje frezu za čišćenje snijega, izvijestio je danas gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama. “Na traženje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Grad Zagreb po odobrenju gradonačelnika Milana Bandića, a putem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Zimske službe Grada Zagreba šalje pomoć Gradu Delnice i to frezu za čišćenje snijega. Freza će Delnicama biti na raspolaganju prema potrebi, odnosno do završetka čišćenja snježnih nanosa u gradu”, navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da Ured za upravljanje u hitnim situacijama  i Grad Zagreb uvijek solidarno pomažu svim ugroženim područjima u Hrvatskoj. U Delnicama je prema posljednjem mjerenju visina snijega 153 centimetara, ali ga je u zapusima mjestimice i do tri metra. U pomoć Delničanima došli su pripadnici Oružanih snaga RH koji s lopatama te uz pomoć mehanizacije – buldožera, freza i kamiona uklanjaju velike nanose snijega s prometnica te čiste prilaze kućama.

spot_img