22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHBiH: U oglasima za posao zabranjeno tražiti dobar izgled

BiH: U oglasima za posao zabranjeno tražiti dobar izgled

U jednoj ulici u Bugojnu oblijepljeni oglasima u kojima piše “Potrebna radnica”, reagirali su iz Ureda pravobranitelja za ljudska prava, koji su u svojoj širokoj elaboraciji takav oglas okarakterizirali diskriminirajućim, piše Večernji list BiH.

Diskriminacija i reakcije

Ured pravobranitelja za ljudska prava smatra nedopustivim oglašavanja slobodnih radnih mjesta kojima se kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa postavlja određeno osobno svojstvo, a da pri tome ono ne predstavlja stvarni i odlučujući uvjet za obavljanje poslova i zadataka radnog mjesta s obzirom na prirodu posla i uvjete u kojima se on obavlja.

Traže da se, osim spolne diskriminacije, uklone mali oglasi za posao u kojima se kao uvjet nerijetko javlja i naputak: “ugodan izgled” kandidata uz obvezu dostavljanja fotografije uz prijavu na posao.

Takva formulacija, na posredan način, potencijalnim kandidatima poručuje da će njihov fizički izgled biti vrednovan kao uvjet za zaposlenje, a s druge strane, postavljanje uvjeta koji se odnosi na fizički izgled za obavljanje bilo kojeg posla je neprimjereno i degradirajuće te predstavlja posrednu diskriminaciju svih osoba, potencijalnih kandidata, koje, prema mišljenju poslodavca, “nisu ugodnoga izgleda”.

Pravobranitelj za ljudska prava napominju kako BiH mora poštivati Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima u kojima jasno stoji kako su sve osobe jednake pred zakonom i imaju pravo, bez ikakve diskriminacije, na jednaku zakonsku zaštitu. Zakon treba zabraniti svaku diskriminaciju te jamčiti svim osobama jednaku i djelotvornu zaštitu protiv diskriminacije bilo na osnovi rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog i društvenog podrijetla, imovine, roda ili bilo koje druge

Iz Udruge “Žene ženama BiH” nedavno su u studiji istaknuli kako se većina kršenja ljudskih prava javlja na tržištu rada u BiH i svi ti problemi mogu se izravno ili neizravno povezati s različitim oblicima diskriminacije.

Kršenje prava

Nepotizam se događa prilikom zapošljavanja na osnovi pripadnosti određenoj stranci, davanja otkaza trudnicama, nemogućnosti ili zabrane sindikalnoga organiziranja…

Sve to predstavlja pojave koje su posljedice diskriminatornih praksi, a čija je masovnost dovela do sustavnog urušavanja vladavine prava, socijalne pravde i održivog ekonomskog razvoja u BiH. Time se posljedice diskriminacije ne ogledaju samo u kršenju individualnih prava pojedinaca ili određene skupine nego se odražavaju na sveukupne socijalne i ekonomske odnose u društvu – ističu iz Udruge.

spot_img