Prehlada i gripa karakteristične su za ovo doba godine. Upaljeno grlo, kašalj, šmrkavi nos i temperatura najčešće su tegobe prehlade i gripe koje se trudimo svim silama da izliječimo.

Umjesto jakih lijekova, možete pomoć potražiti i u obližnjem kafiću i naručiti “hot todday” koktel, a možete ga napraviti i kod kuće.

Alkohol pomaže umiriti tijelo

Ova kombinacija viskija, meda, limuna i vruće vode, piše Mic, navodno jako dobro ublažava simptome prehlade i pročišćava disajne puteve.

Da, zvuči malo nemoguće da bi alkohol imao takav učinak, ali naučnici tvrde da je ovo itekako istina.

Foto: Instagram

Jeste li znali da čak i neki lijekovi imaju malo alkohola u sebi? Viski u ovom napitku pomoći će vam zaspati i opustit će vas, ali nemojte pretjerati jer vam može ometati san.

Vruća voda olakšava disanje

Vruća voda u koktelu neće samo grijati ruke već i otvara disajne puteve, baš kao da se inhaliramo. Alkohol u ovom slučaju djeluje kao eterično ulje koja su poznata da olakšavaju disanje.

Limunov sok

Foto: Instagram

– Limunov sok smanjuje proizvodnju sluzi što olakšava prohodnost disajnog sistema – tvrdi herbalist Daglas Šar (Douglas Schar).

Ovo voće također se bori protiv raznih infekcija, ali nije čvrsto dokazano da vitamin C sam može pobijediti prehladu.

Med

Uz češnjak, med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i djeluje protiv bakterija i virusa jer je prepun antioksidansa.

Zato ga je jako dobro uključiti u sve zimske napitke čisto iz prevencije.

Komentari

komentara