Luka “Nemo”, u udaljenom dijelu Tihog okena, predstavlja groblje vasionskih letjelica na kome je “sahranjeno” ukupno 260 svemirskih tijela.

Naučni portali navode da bi to jednog dana moglo biti jedno od najzanimljivijih mjesta na svijetu za ronioce i avanturiste.

“Nemo” (na latinskom: niko) predstavlja najudaljenije mjesto od ljudske civilizacije.

Svemirski brodovi se na tom mjestu potapaju na dubini od četiri kilometara bez ikakve šanse da ih ronioci pronađu.

Morsko groblje zauzima površinu od 17 miliona kilometara kvadratnih sa ostacima svemirskih letjelica koji su razbacani na velikoj udaljenosti jedni od drugih. Ova zona zabranjena je za plovidbu.

Prva svemirska letjelica potonula je u svoju morsku grobnicu na tom mjestu 1971. godine. Najveći broj njih je iz Rusije (i Sovjetskog Saveza) – 140 letjelica, uključujući i čuvenu svemirsku stanicu “Mir”.

U ovom morskom grobu smještene su i olupine pet teretnih svemirskih brodova evropskih agencija, šest japanskih teretnih brodova i raketa američke firme “Space X”.

“Sahrana” svemirske letjelice koja je odslužila svoje potpuno je kontrolisana kako bi se izbjegla kolateralna šteta. Svemirske letjelice u Tihom okeanu nikada se ne potapaju u jednom komadu.

Svemirski brod se izbacuje iz orbite, a putanja njegovog pada je proračunata tako da sleti u “okeanski pol nepristupačnosti”. Male letjelice nikada ne prežive ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu i potpuno izgore.

Kada je riječ o većim, one se raspadnu, a dijelovi završe u luci “Nemo”, navodi “Ruski vjesnik”.

Ponekad se događaju neplanirane i potencijalno opasne nesreće.

Tako su 1979. godine ostaci prve i jedine američke svemirske stanice “Skylab” promašili metu i srušili se u zapadnom dijelu Australije, gdje su njeni dijelovi pronađeni i izloženi u lokalnom muzeju.

Drugi incident se dogodio sa sovjetskom stanicom “Saljut-7” 1991. godine, kada su neki od njenih ostataka pali na teritoriju Argentine.

U ovim incidentima nije bilo žrtava.

Astronom Dejvid Vajthaus kaže da će Međunarodna svemirska stanica u sljedećoj deceniji biti deaktivirana i pažljivo spuštena u luku “Nemo”.

Spuštanje te stanice, koja je teška 450 tona (četiri puta više od stanice “Mir”) biće “spektakularan prizor”, ističe on.

Komentari

komentara