Švicarska je pogođena snježnom olujom koja je zarobila 9.000 turista u ski-centru u Zermattu, a zbog mogućnosti pokretanja lavine evakuirano je najmanje 30 kuća u Davosu, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalne vlasti švicarskog kantona Valais javljaju da su zbog olujnih snježnih padavina u ski-centu u Zermattu turisti zarobljeni od subote.

U saopćenju se navodi da je u nedjelju helikopterima evakuirano najmanje 500 turista koji su za to platili po 70 švicarskih franaka.

Načelnik općine Zermatt Romy Biner izjavio je da su policijski helikopteri angažirani na sigurnosnim mjerama u zemlji i da nisu u mogućnosti odgovoriti na zahtjev turista koji kopnenim putevima ne mogu napustiti zimovališta.

Biner je kazao da su svi putevi i željeznice u Zermattu blokirani i da 1.200 turista u zimovalištu čeka u redu za evakuaciju helikopterom.

Uporedo s tim, olujne snježne padavine pogodile su i švicarski gradić Davos u kojem je danas počeo 48. Svjetski ekonomski forum (WEF).

Nadležne službe evakuirale su ljude iz 30 kuća kojima prijeti snježna lavina. Zbog snježne oluje blokirani su putevi i željeznice i u mjestu Zernaz.

Komentari

komentara