0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPopularna „Grahijada“ na Rujište izmamila preko 1.000 građana

Popularna „Grahijada“ na Rujište izmamila preko 1.000 građana

Druženje svih generacija uz pjesmu, zvuke harmonike, mirise kuhanog vina i omiljenog narodnog jela, graha, obilježilo je današnju „Grahijadu“, manifestaciju takmičarskog karaktera koja je na omiljenom mostarskom zimskom izletištu Rujištu okupila više od 1.000 građana.

Više od 30 timova takmičilo se u kuhanju graha, između ostalog bile su tu i ekipe simpatičnih naziva „Grahuljice“, „Prdimahovina“, „Maše i međedi“, „Vjetrovi Šehovine“, „ISS hanume“… a peteročlani žiri sastavljen od iskusnih planinara je nakon isprobavanja proglasio tri najbolje.

Tako je prvo mjesto za najbolji grah osvojila ekipa „Higijenski“, drugo mjesto pripalo je ekipi „Carina“ a treće „Šlauferima“ te su svi nagrađeni simboličnim nagradama.

Sead Divanović, predsjednik Planinarsko-smučarskog društva Prenj, koje je četvrtu godinu zaredom organizator ove zanimljive manifestacije kazao je da je sve proteklo u najboljem redu te da druženja i veselja nije nedostajalo.

Organizatori su za sve ekipe osigurali ognjišta i drva, kao i tanjire, čaše, kašike i hljeb za sve posjetioce, a svima su dijelili besplatno grah i čaj.

-Na Rujištu se danas kuhao dobar grah. Stil je bio slobodan. Sve ekipe su po svom izboru koristile grah i način pripreme a članovi žirija, iskusni planinari koji su u životu skuhali velike količine graha, na kraju su izabrali najbolje. Bilo je zabavno, imali smo i tombolu s skromnim nagradama i možemo reći da su posjetioci svih generacija proveli lijep zimski dan u čistom zraku munikine šume – istakao je Divanović.

Ovogodišnja „Grahijada“ održana je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice HNK .

Ova popularna manifestacija iz godine u godinu privlači sve više ljudi pa su tako na putu za Rujište zabilježene neviđene gužve i kolone. Nakon dugotrajnog čekanja, neki putnici namjernici morali su okrenuti nazad u Mostar.

Pobjednička ekipa “Higijenski”

spot_img