6 C
Travnik
Utorak, 19 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHGrađanima po leđima - lančano poskupljenje u BiH

Građanima po leđima – lančano poskupljenje u BiH

Domaći proizvođači porast troškova će ugraditi u svoje cijene, zbog čega će efekt poskupljenja na njih biti neutralan. Ali građani će osjetiti….

Skuplje gorivo, plin, namirnice, cigarete, vozački ispiti, registracije vozila te drugi proizvodi i usluge ove godine će dodatno otežati ionako tešku ekonomsko-socijalnu situaciju u našoj zemlji. Građane BiH, prema najavama, očekuju lančana poskupljenja robe i usluga. Nakon što su u Službenom listu objavljene izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, stanovnici naše zemlje će od 1. veljače plaćati gorivo skuplje za 0,15 feninga, odnosno za 0,18 feninga s PDV-om.

Podsjećamo, Zastupnički dom parlamentarne skupštine usvojio je po hitnom postupku set zakona o trošarinama u prosincu prošle godine. Riječ je o zakonima koje su SDA, HDZ, SBB, SNSD i HDZ 1990 usvojili uz žestok pritisak međunarodne zajednice. Izmijenjeni Zakon o trošarinama od 1. veljače donosi i skuplju taksu za putove i autoputove na tečni naftni gas u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za putove i 0,25 KM po kilograma za autoputove. To znači kako će i ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu bez PDV-a.

Tako će plin umjesto 0,80 KM po kilogramu koštati 1,20 KM. Iz Udruge distributera nafte i naftnih derivata Federacije BiH kažu kako očekuju veliki pad prometa, jer će vozači smanjiti potrošnju i manje voziti njihova vozila. Uvesti “plavi dizel” Pored poskupljenja goriva i plina, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH donijet će i poskupljenja namirnica te drugih usluga u našoj zemlji, što je jedan od najvećih udara na novčanike građana BiH u posljednjih nekoliko godina. Trgovci upozoravaju kako nas uskoro očekuje poskupljenje većine proizvoda koji ovise od troškova prijevoza, počevši od kruha i ostalih pekarskih proizvoda.

Samim tim će doći i do poskupljenja voća i povrća te kompletne domaće poljoprivrede, potvrdio nam je predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH Nedžad Bićo. “Najveći udio u poljoprivrednoj proizvodnji nosi gorivo, stoga je logično i da će poljoprivredna proizvodnja poskupjeti. Nadamo se da će političari po tom pitanju nešto uraditi, da će se dozvati i uvesti ‘plavi dizel’ za poljoprivrednike. Barem su nam tako obećali.

Ukoliko to ne urade, sav trošak će biti na građanima. Svi proizvodi će poskupjeti isto koliko i gorivo”, kazao je Bićo za Klix.ba Slijedi smanjenje potražnje Od 1. siječnja 2018. i cigarete u BiH su skuplje za 0,20-0,30 feninga. Poskupljenje je uslijedilo zbog izmjene proporcionalne trošarine po stopi od 42 posto na maloprodajne cijene cigareta te specifične trošarine u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada. Ovo poskupljenje je nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina za na cigarete u Europskoj uniji. U  Hercegovačko-neretvanskoj županiji već odavno uvedene su markice za zdravstvene knjižice od 20 KM, a službena prodaja ovih premija počela je i u Zeničko-dobojskoh županiji od prvog dana 2018. godine. Magistar ekonomskih znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Armin Avdić govori za sarajevski portal, kako će domaći proizvođači porast troškova ugraditi u svoje cijene, zbog čega će efekt poskupljenja na njih biti neutralan.

“Sve će se na kraju slomiti na potrošačima koji će osjetiti najveći udar. Porast cijena će rezultirati smanjenjem potražnje jer su primanja građana ostala ista. Građani će reducirati svoju potrošnju i kupovat će samo ono što im je neophodno. Svi će se fokusirati na osnovne životne namirnice”, rekao je Avdić.

Skuplji vozački ispiti i registracije Cijene vozačkih ispita na nivou cijele BiH uskoro će biti više za blizu 400 KM, jer Ministarstvo prometa i komunikacija BiH provodi završne aktivnosti na donošenju novog pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače. Povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštite najnižu cijenu jednog sata kao osnovu za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po satu, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale na 10-15 KM po satu.

Iz ove Asocijacije smatraju kako cijena po satu treba iznositi od 25 do 30 KM, što znači da će polaganje vozačkog ispita poskupjeti od 350 do 400 KM. Podsjećamo, početkom prošle godine federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić povećao je cijene eko testa s 5 KM na 22, 32 ili 36 KM, u ovisnosti od motora vozila, čime su poskupjele i registracije automobila. Iako je brzo ustanovljeno da poskupljenje eko testa nije u skladu sa zakonom, jer samo državni ministar prometa i komunikacija može mijenjati i dopunjavati pravilnike, vozači u FBiH već godinu dana plaćaju skuplji eko test.

Nadležni još nisu kreirali nove cijene, niti vratili stare, zbog čega je od vozača u Federaciji dosad naplaćeno više od 16 milijuna KM. Kada se na kraju usporedi prosječna mjesečna plaća u BiH od 840 KM s prosječnom prehrambenom potrošačkom korpom za četveročlanu obitelj, koja se kreće od 600 do 800 KM, nije teško zaključiti kako građani u BiH rade samo kako bi se hranili. Oni u realnom sektoru i to jedva uspijevaju s obzirom na to da rade za 400-500 KM mjesečno. Novi nameti svima će dodatno stegnuti omču oko vrata, piše Klix.

spot_img