19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHPrizori snimljeni u BiH oduševili cijeli svijet (VIDEO)

Prizori snimljeni u BiH oduševili cijeli svijet (VIDEO)

Na zvaničnoj Facebook stranici časopisa “National Geographic Adventur” nedavno je objavljen video o jedinstvenom adrenalinskom poduhvatu, ostvarenom 200 metara iznad zemlje u banjalučkom kanjonu Tijesno.

Video u kome ljubitelji penjačkog sporta uživaju u specijalno napravljenim ležaljkama, viseći u vazduhu iznad provalije, već je sakupio više od 26.000 “sviđanja” na pomenutoj društvenoj mreži.

Sekretar Penjačkog kluba “Ekstrem” Banja Luka Želimir Rnjak rekao je Srni da se sve odigralo 2016. godine u okviru festivala “Drill and Chill Climbing and Highlining Festival”, koji organizuju.

“Zadovoljni smo što je ovaj poduhvat objavljen u National Geographic, iako je ta vijest možda malo zakasnjela. To je prvo objavila mreža ‘Matador’, nakon čega je video postao ‘viralan’. Sve je snimano u okviru pravljenja reklame za proizvođača tih ležaljki. Tada je kod nas oboren svjetski rekord u korištenju te opreme, odnosno u tom vidu sportskih aktivnosti”, naveo je Rnjak.

On je dodao da će “Ekstrem” i ove godine organizovati pomenuti festival.

“Sigurno je da ćemo opet imati nešto primamljivo i zanimljivo, jer je ovo postao poznat festival i svake godine imamo više od 150 učesnika iz cijelog svijeta”, naveo je Rnjak.

On je napomenuo da ovakvi festivali doprinose razvoju penjačkog sporta i njegove scene u BiH, kao i turizmu u Banjoj Luci i šire.

U poduhvatu koji se prije dvije godine odigrao u kanjonu Tijesno učestvovalo je dvadesetak mladih iz više zemalja koji su u adrenalinskoj zabavi iznad provalije uživali četiri časa. Specijalne ležaljke, duge po pet metara, bile su pričvršćene na konopac dug 80 metara. Ležaljke su napravljene od specijalnih materijala i pružaju avanturistima maksimalnu bezbjednost.

Kanjon Tijesno se nalazi dvadesetak kilometara od Banje Luke.

spot_img