22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiVozači oprez, zbog niskih temperatura poledica na kolovozu

Vozači oprez, zbog niskih temperatura poledica na kolovozu

I ovoga jutra niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz pogoduju formiranju poledice, pa se poziva na pojačan oprez.

Posebna pažnja skreće se na puteve u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima i preko planinskih prijevoja.

Izdvajaju se putni pravci: M-18 Sarajevo-Foča, M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16 Jajce-Banja Luka, M-6.1 Mostar-Nevesinje, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-17 Konjic-Mostar-Doljani.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Posebna pažnja skreće se na šire područje Sarajeva, kao i puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save i Lašve. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Apeluje se na vozače da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-

spot_img