21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisKompanija ''Apple'' platit će 38 milijardi dolara poreza za vraćanje novca u...

Kompanija ”Apple” platit će 38 milijardi dolara poreza za vraćanje novca u SAD

Američki tehnološki gigant ”Apple” će platiti oko 38 milijardi dolara poreza na vraćanje više milijardi dolara u SAD, i potrošit će na desetine milijardi dolara na kreiranje novih radnih mjesta u zemlji i izgradnju novih centara u narednim godinama.

Proizvođač iPhonea je najavio kapitalnu potrošnju od 30 milijardi dolara u SAD u narednih pet godina i otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u svojim postojećim centrima i u novom kampusu koji planira da otvori, prenosi njujorška agencija “Bloomberg”.

Nove investicije i aktuelna potrošnja će direktno doprinijeti američkoj ekonomiji sa 350 milijardi dolara, poručuju iz tehnološke kompanije.

– Fokusirani smo na naše investicije u područjima koja mogu imati direktnog utjecaja na kreiranje novih radnih mjesta – izjavio je izvršni direktor kompanije Tim Kuk (Tim Cook).

”Apple” posjeduje oko 250 milijardi dolara novčanih sredstava u inozemstvu, ali će zahvaljujući izmjenama poreznog zakona u SAD, biti u mogućnosti da ta sredstva vrati u zemlju po nižim troškovima. Također je posljednja u nizu kompanija koja promovira planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreznog sistema, kojom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto.

Najnovije vijesti prouzrokovale su da akcije ”Apple” skoče za 1,7 posto na rekordnih 179,10 dolara po akciji.

Kompanija u SAD trenutno zapošljava oko 84.000 radnika.

spot_img