22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetBrisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu

Brisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu

Europska komisija organizirala je u ponedjeljak u Bruxellesu sastanak telekomunukacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.

– Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana – kaže glasnogovornica Europske komisije Nathalie Vandystadt.

Sastanak je organizirala povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacijskom tržištu u regiji.

– Tražimo od kompanija u regiji da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene roaminga među zemljama zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da prijedloge razmotre s Komisijom tijekom idućih tjedana – poručila je Vandystadt, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ona je podsjetila da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU-a sa zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi, među ostalim, olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU-a, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena roaminga na zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roaming među zemljama EU-a.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na idućem samitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u svibnju u Sofiji.

spot_img