19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiTrik zlata vrijedan: Kako odmrznuti piletinu što prije?

Trik zlata vrijedan: Kako odmrznuti piletinu što prije?

Da li ste i vi među onima koji pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi?

Ako jeste, imamo lošu vijest za vas – ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju!

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbježno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrovalnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

Najbolje što možete uraditi jeste da veče prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider. Postoji i brža metoda – piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cijenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopće ne morate ni da odmrzavate piletinu! Začinite je i stavite u rernu ili na kuhanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica.

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuhaju ili peku, poput gulaša.

spot_img