19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiHrvatska: Turistička sezona 2017. oborila sve rekorde

Hrvatska: Turistička sezona 2017. oborila sve rekorde

Riječ je povijesnom rekordu koji je premašio godišnji turistički promet od samostalnosti Republike Hrvatske.

Prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do prosinca 2017. godine u Hrvatskoj je ostvaren rekordan broj od 18,5 milijuna dolazaka i 102 milijuna noćenja, što je povećanje za preko 12 posto u odnosu na 2016. godinu, javlja Anadolija.

Ministar turizma Gari Capelli iznio je podatke sustava eVisitor za prošlu godinu koji svjedoče o turističkom rekordu koji je u Hrvatskoj ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te u nautičkom charteru u protekloj 2017. godini. Riječ je povijesnom rekordu koji je premašio godišnji turistički promet od samostalnosti Republike Hrvatske.

Ministar Capelli je naglasio kako je napredak najviše ostvaren u predsezoni i postsezoni te kako je cilj Ministarstva turizma Hrvatsku pozicionirati kao cjelogodišnju turističku destinaciju. ”Uz ključne zakonodavne izmjene, te kroz druge programe i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, vjerujem da će 2018. godina biti itekako uspješna te da ćemo stvoriti nove osnove za daljnji razvoj hrvatskog turizma“, poručio je ministar Capelli.

Broj  od 18,5 milijuna dolazaka povećanje je za 13 posto u odnosu na 2016. godinu, a broj od 102 milijuna noćenja povećanje je za 12 posto u odnosu na istu godinu. Strani turisti imali su 16,5 milijuna dolazaka, što je porast od 14 posto u odnosu na 2016. godinu, te 89,8 milijuna noćenja, što je porast od 12 posto u odnosu na isti period.

Najviše noćenja ostvareno je u Istri (28 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,6 milijuna), dok je sam Zagreb ostvario 2,3 milijuna noćenja.

Najviše su Hrvatsku tijekom 2016. godine posjećivali Nijemci koji su ostvarili 20,7 milijuna noćenja, zatim turisti iz Slovenije sa 10,1 milijuna noćenja.

Od izvaneuropskih zemalja, najviše su noćenja ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), zatim iz Australije (667 tisuća noćenja).

Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Najviše noćenja, 35 milijuna, ostvareno je u objektima u domaćinstvu, u hotelima je ostvareno 25 milijuna noćenja, a u kampovima 19 milijuna. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Stančić najavio je u 2018. godini niz aktivnosti kako bi se napravili daljnji iskoraci koji bi vodili prema održivom turizmu te promotivnu kampanju u okviru koje će hrvatska turistička ponuda biti predstavljena na 26 sajmova.

Najavljeno je otvaranje predstavništava HTZ-a u Šangaju, Seulu, Los Angelesu i Rimu. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u prvih devet mjeseci 2017. ostvareno je 8 milijardi i 724 milijuna eura dobiti od turizma.

spot_img