3.4 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHMehmedu (12) svi organi stali, dali su mu samo 1 posto šanse

Mehmedu (12) svi organi stali, dali su mu samo 1 posto šanse

Mehmed Šabić (12) je dječak Gračanice iz BiH koji je u vatrenoj eksploziji zaradio 70-postotne opekline tijela. Operiran je pet puta, a vjerojatno će opet pod nož. Unatoč svemu, on je optimističan

Ako preživi, kažu, literatura će se morati izmijeniti. Mehmed Šabić je dječak Gračanice iz Bosne i Hercegovine koji je stradao u dječjoj igri, u skučenoj alatnici, kada je u vatrenoj eksploziji zaradio 70-postotne opekline tijela. Iza njega je pet transplantacija kože, a koliko će ih još biti, ne zna se. Ipak, Meho ne odustaje, a njegov glavni adut za ozdravljenje je životni optimizam.

Mehmed je nesreću doživio kada je rezbario ime djevojke na komadić daske i pogriješio jedno slovo. – I onda je uzeo tu flašu s benzinom. Mislio je da će to proliti, zapaliti da to potamni da bi ponovno ispisao. Međutim, nije razmišljao da će doći do eksplozije – priča njegova majka, Aldinka Šabić za Provjereno. U alatnici se stvorila takva temperatura da mu je koža izgorjela, a on je udahnuo vreli zrak, pri čemu su nastala unutarnja oštećenja.

Treću noć je imao cirkulatorni šok, kad su stala i pluća i bubrezi i mozak i sve. Mislila sam da je gotovo, da neće da neće preživjeti – priča njegova majka. Liječnici u Tuzli dali su mu šansu 1 posto, a kako mu tamo više nisu mogli pomoći, preostale su klinika u Turskoj, do koje ne bi preživio put, i Klaićeva bolnica u Zagrebu. Na odjelu intenzivne njege, zbog bolova je bio u induciranoj komi, a na svoj 12. rođendan Mehmed je otvorio oči.

Komunicirao je treptajima, pokušao micati prstima i nije odustajao, a prve riječi koje je izgovorio bile su: „Nema predaje“. Podršku mu daju i roditelji koji su, kako bi ga njegovali, doselili u Zagreb. – Sad se mora boriti za svaki pokret, ožiljci su sad to sve stegnuli. Mora se boriti za svaki zalogaj, jer mu se vrat steže, diže mu usne i ne može žvakati. Za svaki zalogaj, kad jede, on se mora boriti – priča za Provjereno Mehov tata.

spot_img