Za samohranu majku Ivonu Balas (22) utorak je bio noć užasa. U strahovitom požaru kuće u predgrađu Osijeka izgubila je svoje najmanje dijete, dvogodišnjeg Tea

Visoki plamen sukljao je iz malene i stare kućice u mrakom obavijenom naselju Zapadno predgrađe u Osijeku. Primijetili su ga prvo susjedi koji su pozvali vatrogasce i Hitnu pomoć, a potom potrčali do kuće potražiti stanare.

Upravo u tom trenutku iz kuće je izletjela mlada žena noseći u naručju jedno svoje dijete. Predala ga je susjedi i pošla ponovo prema kući no, vatra je nemilice gutala sve prostorije. Očajno je kriknula i zavapila ‘Pomozite mi, Teo mi je ostao unutra!’.

Njezin krik sledio je krv u žilama svima koji su se na cičoj zimi naši ispred kuće u plamenu.

Za samohranu majku Ivonu Balas (22) bila je to noć užasa koju nikada neće zaboraviti. U strahovitom požaru izgubila je svoje najmanje dijete, dvogodišnjeg Tea.

Susjeda u šoku: Sve je izgorjelo u par trenutaka

– Bilo je oko 18 sati kada sam začula neko čudno, glasno pucanje vani, kao da netko baca petarde. Potom je nešto palo u moje dvorište. Izašla sam van, a mrkli mrak osvjetljavala je svjetlost vatre. Prvo sam pomislila da gori moja kuća pa sam odmah pozvala zeta i unuka koji žive par kuća dalje. Dotrčali su. Susjedi su se skupljali ispred Ivonine kuće koja je spojena sa mojom. Zapravo je kod nje sve gorilo. Pucale su salonit ploče na njenom krovu. Letjeli komadi svuda okolo. Ivona je iz kuće iznijela četverogodišnjeg sina Tomislava. Vikala je da joj je Teo ostao u kući. Nije se usudila ići po njega. Da nisam tako stara ja bih uletjela po dijete, makar i ja izgorjela. Moj unuk pokušao je ući u kuću punu vatre i dima kroz prozor koji je do našeg. Jednom nogom je ušao, ništa se unutra nije vidjelo. Ivona mu je viknula da mali nije u toj sobi. Do druge sobe se nije moglo doći. Sve je izgorjelo u par trenutaka – kroz suze govori Terezija Čabai (70), prva susjeda samohrane majke Ivone.

foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Očajna je. Ne razumije kako Ivona nije na vrijeme primjetila da joj gori kuća.

Lani im kesten prepolovio kuću, a djecu izvlačili kroz prozor

Kada im je prošle godine u lipnju, tijekom velikog nevremena i olujnog vjetra, na kuću palo ogromno drvo kestena, i tada je Terezija spašavala Ivoninu djecu. Drvo je prepolovilo kuću pa su djeca ostala zatočena u jednoj sobi. Izvlačili su ih kroz prozor. Tada su Ivona i djeca zamalo izbjegli tragediju.

Djed u suzama: Bespomoćno smo gledali kako kuća nestaje u plamenu

U utorak navečer, kada je izbio požar, jedina sreća u nesreći je bila ta što u kući u tom trenutku nije bilo njenih dvoje starije djece. Leon (6) i Lucija (5) su toga popodneva otišli kod bake i djede koji također žive par kuća dalje.

– Nažalost, do kuće naše kćeri došao sam kada je požar već zahvatio sve. Supruga i ja smo bespomoćno stajali ispred kuće koja nestaje u plamenu i plakali za našim Teom. Kći i starijeg Tomislava već je odvezla Hitna jer su se nagutali dima. U bolnici su još. Nismo Ivonu ni vidjeli ni čuli još pa ne znamo ni kako je ni što se dogodilo, zašto je izbio požar i zašto nije uspjela izvući i Tea. Malima nismo dali da to sve gledaju. Strašna tragedija – plačući govori Ivonin tata Ivica Virovac koji zgarište kuće u kojoj je izgubio unuka ne želi niti vidjeti.

Leon i Lucija plaču za malim bratom. Ostali su bez ičega.

foto: Davor Javorovic/PIXSELL

‘Zašto nije uzela i Tea, on je tako mali…’

Od male kuće ostali su samo zlokobni crni zidovi. Madraci, dijelovi namještaja, dječja robica razbacana je po ulici. Policija je započela očevid kasno navečer, oko 20 sati, kada su vatrogasci konačno ugasili požar, ali je očevid zbog mraka prekinut i nastavljen je ujutro.

Komentari

komentara