9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPolicajci protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH

Policajci protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH

Počeo je protest policajaca pred zgradom Parlamenta Federacije BiH, javlja reporterka BHRT-a. Protest se dešava u vrijeme vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je, po hitnom postupku, predviđeno razmatranje Prijedloga zakona o PIO. Policajci protestuju jer nisu zadovoljni načinom penzionisanja koji se propisuje novim zakonom.

Policajci iz sedam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine protestuju nakon što juče sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je ranije da policijski službenici traže da se na poseban način definiše njihovo pravo na ostvarivanje penzije.

“Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizovano kroz dopune Zakona o policijskim službenicima ili kroz Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika”, istakao je Hadžiabdić.

Resorni ministar Aljoša Čampara nije pristao da se u Prijedlog zakona o PIO, koji bi danas trebali razmatrati poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima.

Policajci tvrde da je predloženi Prijedlog zakona o PIO diskriminatoran, jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

Penzioneri pozvali na usvajanje Prijedloga zakona o PIO u formi u kojoj ga je utvrdila Vlada Federacije BiH

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine sa jučerašnje sjednice u Sarajevu pozvao je na usvajanje Zakona o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) kako ga je predložila Federalna vlada, jer su, kako je rečeno, zahtjevi penzionera njime obuhvaćeni.

U slučaju da zakon ne bude usvojen, iz Saveza su poručili da će pred Parlamentom FBiH organizovati masovne proteste.

Podsjetili su da su ovaj savez i “Savez županijskih udruga umirovljenika Mostar” na protestima 25. oktobra s Vladom usaglasili minumum svojih zahtjeva, te su pozvali oba doma Parlamenta Federacije BiH da zakon podrže u parlamentarnoj proceduri.

“Ne prihvatamo da se naše usaglašene odredbe s Vladom, koje su utkane u Zakon, mijenjaju na bilo koji način, a naročito je neprihvatljivo da se u Zakonu privilegira bilo koja kategorija penzionera”, navedeno je u saopštenju Saveza udruženje penzionera u FBiH.
Za njih zahtjev policijskih službenika nije opravdan, jer bi ta kategorija bila privilegovana u odnosu na druge kategorije penzionera, a zbog specifičnosti i težine posla ova kategorija ima veće plate i beneficirani staž.

U slučaju da zakon ne bude usvojen, Izvršni odbor Saveza penzionera najavio je organizovanje masovnih protesta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, kao što je bio slučaj prije 20 godina kada je na proteste izašlo više od 100.000 penzionera, upozorava se u saopštenju.

Poručili su svima koji su protiv donošenja novog Zakona o PIO-u da su oni zapravo protiv penzionera, te su najavili da na narednim izborima za njih neće glasati, podsjećajući da imaju 650.000 glasača.

spot_img