10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetHrvatska – Grčka: Sve što trebate znati o utakmici i posljednje informacije

Hrvatska – Grčka: Sve što trebate znati o utakmici i posljednje informacije

Hrvatska i Grčka od 20:45 igraju prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Hrvatska ili Grčka, odluka o putniku na Svjetsko prvenstvo 2018. past će u nedjelju u Pireju, ali od utakmice na Maksimiru puno očekuju obje reprezentacije. Sve se vrti oko toga hoće li Hrvatska probiti grčki bunker u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija.

Dobra vijest je kako bi našoj reprezentaciji u probijanju tog bunkera trebao pomoći pun stadion. Hrvatski nogometni savez je jutros objavio kako je prodano 28.500 od raspoloživih 32.400 ulaznica za susret s Grčkom. Blagajne danas rade od 10:00 pa sve dok utakmica ne počne, a na njima će svoju ulaznicu moći preuzeti svi oni koji su ju kupili preko interneta.

Jedan savršeni učinak prestaje

Zanimljivo je kako su i Hrvatska i Grčka zasad stopostotni u dodatnim kvalifikacijama za velika natjecanja. Naša reprezentacija je na učinku 4/4, a Grci 2/2. Na svoje prvo i zadnje SP na kojem su nastupili Vatreni su otišli kroz play-off. Prije 20 godina su u dvije utakmice eliminirali Ukrajinu i izborili plasman u Francusku gdje su osvojili onu senzacionalnu broncu koja je do danas ostala uspjeh bez presedana u hrvatskom nogometu.

Znatno svježija su sjećanja na dodatne kvalifikacije za Mundijal koji se igrao u Brazilu 2014. Na putu je stajao Island, koji je arhiviran nakon remija bez golova u Reykjaviku i trijumfa od 2:0 na Maksimiru. U istom tom play-offu put do Brazila tražila je (i pronašla) i Grčka, koja je izbacila Rumunjsku.

Grci “crna mačka” Vatrenih

U razigravanjima za SP i EP za Hrvatsku je sve dosad bilo divno i krasno, što se ne može reći za odigrane utakmice s Grcima koji su prava “crna mačka” Vatrenih. Naša reprezentacija samo je jednom pobijedila u šest puta, i to u prvoj međusobnoj utakmici, koja se igrala u sklopu kvalifikacija za SP 1998. Prije 20 godina u Grčkoj je strijelac za pobjedu od 0:1 bio Davor Šuker.

Nakon toga – tri remija i dvije pobjede Grka, od kojih je ona posljednja bila posebno neugodna jer je Hrvatsku ostavila bez prvog mjesta i izravnog plasmana na Euro 2012. Srećom, u play-offu su tad u Istanbulu pregaženi Turci i europska smotra nije propuštena.

Grci imaju i jednu pobjedu ostvarenu u prijateljskom susretu igranom u Ateni 1999. godine i to rezultatom 3:2.

Modrić: Recept je raditi višak i igrati brzo

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić iz Reala ima pregršt iskustva u situacijama kad se suparnik inferiorniji kvalitetom brani, a njegova momčad napada, što će biti slučaj večeras na maksimirskom travnjaku.

”Sigurno da je uvijek jednostavnije igrati kad i suparnik igra otvoreno, ali protiv takvih ekipa trebamo biti strpljivi, igrati brzo i raditi višak jedan na jedan, ali s brzim protokom lopte. To ćemo morati imati ako želimo napraviti dobar rezultat”, Modrićeva je poruka uoči utakmice.

Brozović i Rakitić čuvaju leđa Modriću

Baš kao i u onoj velikoj i važnoj pobjedi u Ukrajini, Modrić bi i večeras trebao imati nešto slobodniju ulogu u odnosu na ono što je igrao kod bivšeg izbornika Ante Čačića. Konkretno, trebao bi igrati ofenzivnog veznog, onog srednjeg od trojca u formaciji 4-2-3-1.

Izbornik Zlatko Dalić prelomio je kako će oporavljeni Marcelo Brozović biti taj koji će zamijeniti ozlijeđenog Milana Badelja i zaigrati u tandemu zadnjih veznih s Ivanom Rakitićem. Od ostalih novosti treba notirati kako je izbornik Dalić naglasio da će Vrsaljka vratiti na desnu stranu (u Ukrajini je igrao lijevog beka i bio zadužen za Jarmolenka), dok je za lijevu najavio novo rješenje, najvjerojatnije u obliku povratnika u reprezentaciju Ivana Strinića.

Ono na što Hrvatska posebno treba pripaziti u večerašnjoj utakmici, osim kakvog zalutalog “metka” u obrani, jesu žuti kartoni. Čak sedmorici Vatrenih prijeti opasnost da se žutim kartonom eliminiraju iz uzvratne utakmice. To su Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Nikola Kalinić, Marko Rog, Josip Pivarić i Domagoj Vida.

VJEROJATNI SASTAVI:

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić – Rakitić, Brozović – Kramarić, Modrić, Perišić – Mandžukić

GRČKA: Karnezis – Torosidis, Sokratis, Papadopoulos, Tzavellas – Tziolis, Samaris – Zeca, Fortounis, Stafylidis – Mitroglou

spot_img