Organizam je najotporniji uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, bez cigareta i alkohola, no ako se već i razbolite, gripu obavezno preležite koliko god treba

Što učiniti prije dolaska gripe i kako se zaštititi kada nastupi bolest, detaljno je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

 1. Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade. Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob!
  foto: Dreamstime
 2. Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge! Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe – ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.
 3. Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate tekoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite liječniku.
  foto: Dreamstime
 4. Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik!
 5. Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete te održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.
 6. Uzimajte dovoljno tekućine. Čajevi i juhe osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.
  foto: Dreamstime
 7. Najbolja specifična zaštita protiv gripe je cijepljenje. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci nisu specifična zaštita protiv gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora.
  Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.

Komentari

komentara