Brojni meteorolozi sa područja Evrope upozorili su na opasnosti od ekstremnih temperatura koje se i u narednim danima očekuju na području južnog dijela ovog kontinenta: Italiji, Španjolskoj te na Balkanu.

Katastrofalne posljedice velikih vrućina zadesile su Italiju, gdje su zabilježeni smrtni slučajevi, gubici u poljoprivredi te nestašica vode.

Meteorolog AccuWeathera Tyler Roys izjavio je da će rekordne temeperature iz Italije preći na Balkan u nedjelju, te da će se zadržati i početkom narednog tjedna.

“Već danas u južnim dijelovima Evrope očekujemo da će biti oboreni lokalni rekordi kada je rijeć o temperaturama”, kazao je Roys.

On je upozorio da osim što će utjecati na vodotoke te isušivati zemlju, visoke temperature će nastaviti izazivati požare u ovom dijelu Evrope.

“Ekstremno visoke temperature zadržat će se sve do srijede”, istakao je Roys.

Britanski meteorolog Eleanor Bell izjavila je za Sun da će temeperature u pojedinim dijelovima Evrope biti i do pet stupnjeva veće u odnosu na godišnje prosjeke.

“Turisti koji putuju u južne dijelove Evrope trebali bi da piju mnogo tekućine te da se sklone u hlad. Temperature su zaista mnogo veće u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Bell.

Komentari

komentara